Könyvajánló

Kedvenc boszorkányos könyveink

A ma éjjelre készülve mi már egy hete boszorkányos könyveket olvasunk. Van olyan, amely már évek óta a kedvencünk, de van olyan is, ami még újdonság számunkra. Egyébként nem csak  Halloween környékén szeretjük olvasni őket, de ilyenkor mindig elolvassuk ezeket is.

Ebben a bejegyzésben a kedvenc boszorkányos könyeinkről készítettem egy összeállítást, de a lista korántsem teljes, viszont ezek azok a könyvek, amelyeket a legjobban kedvelünk.

 

a_boszorkany_sepruje.jpgM. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Ez a Kolibri Kiadónál nemrégiben megjelent mesekönyv lett a legújabb kedvencünk a témában. A mesék egyaránt fiúknak és lányok is ugyanúgy szólnak, ugyanis a boszorkányokon kívül számtalan mesehőssel találkozhatunk. Van itt egy boszorka, akit elhagy a seprűje. Van egy királylány, aki nem akar férjhez menni. Egy lovag, sárkány, kalózlapitány, és még sorolhatnám a szereplőket, akiknek vicces, ám semmiképpen sem mindennapi történeteit ismerhetjük meg M. Kácsor Zoltán könyvéből. Nekünk a családban már mindenkinek meg van a kedvenc szereplője, és nektek vajon ki lesz az? Nagy óvodás- illetve a kisiskolás korosztálynak ajánlom.

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje, Kolibri Kiadó, 2019, Illusztrálta: Horváth Ildi

 

matild_es_margareta.jpgDániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a bármi utcából

Ez az irgalmatlanul vicces mesekönyv évek óta az egyik legnagyobb kedvencünk. Dániel András a tőle megszokott humorral alkotta meg a két boszorkányt, akiknek vicces mindennapjait követhetjük nyomon olyan remek történeken át, mint például amikor összekeverednek a napok és senki nem tudja eldönteni, hogy vajon szerda van-e vagy csütörtök, ezért aztán tartanak egy pótszombatot. Vagy amikor az unalom tanyát ver a két boszorkány kertjében és senki nem tudja elűzni onnan. De nekem a kedvencem amikor szöszöket és pöszöket költöztetnek el az ágy alól, nehogy kitakarítsák onnan a porszívóval. Nagyon szerethető, csöppet sem félelmetes boszorkány Matild és Margaréta. Nagyobb óvodás kortól már ajánlom.

Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a bármi utcából, Pozsonyi Pagony Kft., 2012

 

lampaolto_pottyos_neni.jpgKiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni

Ez a történet nem a klasszikus értelemben vett boszorkányos mese, azonban Pöttyös néni igazán hasonlít egy boszorkányhoz. Egy felhőn repülve közlekedik, tud varázsolni és az ő feladata leoltani a város fényeit. Ám egyik nap nem találja a kapcsolótábla kulcsát, ezért nem jön el az este. Amália és Dodó, a zuglói ikerpár segítségével visszaszerzi, és amíg helyreáll a lámpaoltási rend, együtt különleges kalandokat élnek át. Kedves és humoros mese, amit már ovis kortól olvashatunk a gyerekeknek szerintem.

Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni, Pozsonyi Pagony Kft., 2018, Illusztrálta: Nagy Norbert

 

a_boszorkanycica.jpgHarcos Bálint: A boszorkánycica

„Csiribú-csiribá! Mesénk utnak indul. Főhőse egy cica, kinek neve: Pindur.” Pindur egy kóbor cica, aki nem vágyik másra, mint egy meleg szállásra és némi ételre. Kóborlása közben észrevesz egy plakátot, melyen Banyaguff, a boszorkány cicasegédet keres. El is indul sok vetélytárs macskával a kastélyba, hogy kiállja a próbát. A több napos próbák alatt Pindur furfanggal és találékonysággal felülkerekedik társain, és ő lesz a Boszorkány cicája. Harcos Bálint mindezt verselve írta meg, ami szintén különlegessé teszi. Már ovis kortól ajánlom.

Harcos Bálint: A boszorkánycica, Pozsonyi Pagony Kft., 2018, Illusztrálta: Bognár Éva Katinka

 

boszorkanyos_mesek.jpgBoldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék

Amália a szépséges boszorkány ért az állatok és növények nyelvén és egyáltalán nem gonosz. Csodás meséin keresztül ismerhetjük meg a boszorkányok világát. Ezt a mesekönyvet csak nemrég kezdük el olvasni és már az első pár mese is elvarázsolt bennünket a lányommal. Viszont inkább iskolás kortól ajánlom a meséket.

Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék, Móra Könyvkiadó, 2014, Illusztrálta: Szegedi Katalin

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.