Karácsony,  Könyvajánló,  Ünnepek

Jön az év kedvenc könyves időszaka: a karácsony – ezeket olvassuk idén az ünnepek alatt

Elérkezett az idei évben is a számomra egyik legkedvesebb könyves időszak: a karácsonyi könyvek időszaka. Ilyenkor valódi varázslat történik, főként a mesekönyvek által teremthetjük meg az ünnepi hangulatot, de én is kifejezetten szeretek karácsonyi történeteket olvasni. Mi már egy-két hete elkezdtük olvasni a karácsonyi történeteket, mert annyi sok csodálatos könyv van, hogy nehéz mindnek a végére jutni.

Ahogy már a tavalyi évben is, idén sem kizárólag gyermekkönyveket találtok majd ebben az ajánlóban, hanem az általam olvasott könyveket is megismerhetitek.

De kezdjük a gyerekeknek szóló kiadványokkal, mert a könyvkiadók idén is káprázatos könyvekkel készültek, nem is tudom hirtelen, hogy melyik tetszik jobban.

Nyúl Péter világa – Karácsonyi csillag (Manó Könyvek Kiadó)

A kisebbeknek Nyúl Péter világa – Karácsonyi csillag című képeskönyvét ajánlom. Nálunk még a nagyobbak is meghallgatják, nagyon kedveljük Nyúl Péter történeteit és ez egy igazán kedves mese.

 

Lucy Brownridge: A cicacsalád karácsonya (Manó Könyvek Kiadó)

A cicacsalád karácsonya egy fantasztikusan szép mesekönyv. Ezzel tényleg ünnepi hangulatba kerülhettek. Lessetek be az adventi várakozás során 140 ablakocska mögé, hogy még izgalmasabbá tegyétek a mesét!

 

 

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya (Pagony Kiadó)

Emma Thompson mesekönyvet írt Jim káprázatos karácsonya címmel. Ez a nagyon édes történet egy múzeumi kutyusról szól és Axel Scheffler illusztrálta, akit szintén nagyon szeretünk, de a mese is végtelenül aranyos, ami egyébként igaz történeten alapul.

 

Vadadi Adrienn: Kicsimackó karácsonya (Pagony Kiadó)

Vadadi Adrienn: Kicsimackó történetei már a balatoni történettel levettek minket a lábunkról, úgyhogy a karácsonyi mese is megvett azonnal. Nagyon kedves történet, csodaszépen megrajzolva.

 

Pásztohy Panka: Pitypang és a diótörő (Pagony Kiadó)

Pitypang és Lili történetei is nagy kedvencünk, most a Diótörővel ismerkedik a két főhős.

 

 

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája (Pagony Kiadó)

Agócs Írisz eltéveszthetetlen illusztrációi nagyon jól működnek ebben a könyvben, ráadásul a történet is nagyon kedves. Igazán szerethető karakterekkel.

 

 

ALex T. Smith: A Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve (Manó Könyvek Kiadó)

Az egyik kedvenc karácsonyi könyvünk, A kisegér, aki elhozta a karácsonyt írója Alex T. Smith új könyvvel jelentkezett az ünnepekre: A Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve nemcsak, hogy gyönyörű illusztrációkkal nyűgöz le, de maga a mese is igen szerethető. Kicsit a Grincs juthat eszünkbe róla, de az biztos, hogy ez a szerethető galád Grumpusz az év legkülönlegesebb karácsonyi mesekönyve.

 

Bella Swift: A kiskutya, aki manó akart lenni (Manó Könyvek Kiadó)

Bella Swift kiskutyás történeteit nagyon kedveljük, most megjelent a legújabb: A kiskutya, aki manó akart lenni. Milli a mopsz karácsonykor is mindenkit levesz a lábáról.

 

 

Somfai Anna Karácsony a világ körül (Cerkabella Könyvkiadó)

Ez a könyv bemutatja, hogyan ünnepelnek máshol a világon. Szerintem nagyon szép és érdekes kiadvány, hiszen nem mindenki tudja, hogy van ahol a Mikulás szörfdeszkán érkezik, vagy melyik országban hoz szerencsét egy szem mandula. 13 karácsonyi mese a világ minden tájáról!

 

 

J. K. Rowling: A karácsonyi malac (Animus Kiadó)

Ebben az évben én is végre nekilátok a Karácsonyi malacnak, ami ugyan a tavalyi karácsonyi könyvajánlóban szerepelt, de nem jutott már időm rá. Fun fact: most a lányom is elkezdi olvasni, vajon ki olvassa el előbb?  J. K. Rowling egyébként szerintem zseniális, nagyon szeretem a könyveit, úgyhogy igazgatottan várom milyen lesz, sok jót hallottam már róla.

 

 

Agatha Christie: Adventi krimik (Helikon Könyvkiadó)

Idén végre sort tudtam keríteni Agatha Christie Adventi krimijeire is. Évek óta szemeztem már vele. Most minden este elolvastam egy-egy sztorit, ahol Miss Marple, Poirot és más történetek szórakoztattak. Én nagyon kedvelem az ilyen jellegű „gyilkosságokat és megoldásukat”, úgyhogy ha ti is szerettek ilyesmit olvasni, akkor nagyon ajánlom.

 

 

Karen Swan: Karácsonyi képeslapok (21. Század Kiadó)

Karen Swan könyveit szeretem, elég rég olvastam már tőle bármit is, úgyhogy a Karácsonyi képeslapok biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog majd.

 

 

 

Laura Barnett: Ajándékok (Park Könyvkiadó)

Már a fülszöveg alapján is nagyon megindító és szép ez a történet, és annyira behúz a sztori, hogy én egyetlen hétvége alatt kiolvastam.  Remek hangolódós könyv az ünnepekre.

 

 

Régi idők karácsonya – Novellák (Athenaeum Kiadó)

Néha csak egy novellányi időnk akad naponta, arra pedig tökéletes ez a könyv, hogy mégis megteremtsük az ünnepi hangulatot. Olyan klasszikus szerzők művei kaptak helyet, mint például Andersen, Dosztojevszkij, vagy Rilke.

 

 

 

Ti mit olvastok majd idén? Remélem találtok itt is inspirációt az ünnepi olvasmányok kiválasztásához.

A korábbi évek karácsonyi könyvajánlóit itt találod:

2022-es év karácsonyi könyveit ITT tudod megnézni

2021-ben EZEKET a könyveket ajánlottam

2020-ban sem maradtunk ünnepi könyvek nélkül: 2020 karácsonyi könyvek

2019-es év karácsonyi könyves ajánlója 1. rész, 2. rész, 3. rész

2018-as év karácsonyi könyves ajánlója

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.