DIY,  Könyvajánló

A könyv, amely órákra lefoglalta a gyerekeimet a tavaszi bezártság alatt

Tavasszal, amikor bezártak az iskolák és óvodák végtelenül hosszúnak tűntek az itthon töltött napok, hiszen egyrészt mindenkinek új volt a helyzet, másrészt addigra már túl voltunk a hosszú téli hónapokon, így elég sok benti időtöltéshez való ötletet felhasználtam korábban. Azt pedig egyáltalán nem szerettem volna, hogy egész nap a tévé előtt üljenek a gyerekek.

Ekkor érkezett az egyik legjobb segítség a Pagony Kiadó Facebook oldalán. Az egyik kedvenc mesekönyv illusztrátorunk, Agócs Írizs ugyanis online rajzórákat tartott. Minden egyes nap lépésről lépésre megrajzolt egy – egy állatot vagy valamilyen figurát.

Valójában akkor még nem is voltak elérhetőek könyv formában Agócs Írizs rajzai, mi mégis lelkesen rajzoltuk meg az adott napi állathoz tartozó krumplit és a további testrészeket.

A gyerekek nagyokat nevettek, amikor minden állatnál úgy kezdtem, hogy akkor most rajzoljatok egy krumplit. Igazán jó élmény volt közösen alkotni és szuper kis állatokat kaptunk eredményként, hiszen  mindenki tehetsége és életkora alapján készítette el a rajzot. A karanténból talán ezek az órák maradtak meg az egyik legszebb közös élménynek.

Így amikor megláttam a Pagony Kiadó honlapján, hogy érkezik egy komplett könyv Agócs Írisz alkotásaiból, tudtam, hogy ezt a könyvet „nekünk rakták össze”.

Vannak mesekönyvek amikért tényleg nagyon tudok lelkesedni, mert felnőtt fejjel is látom, hogy mennyire elvarázsolják a gyerekeket. Na ez a könyv pontosan ilyen.

Írisz tűpontosan eltalálta, hogyan tud a gyerekek nyelvén megszólalni úgy, hogy nem csak viccesek az adott képekhez tartozó rajzolási útmutatók, hanem élvezetessé és sikerélménnyé teszik az alkotást is.

Minden  állatot és figurát az alapoktól kezdve („Rajzolj egy krumplit…”) a befejezésig mutat meg, de ott sincs még vége a rajznak, a színezést, kidíszítést, és a továbbiakat a gyerekek fantáziájára bízza, ezzel is a kreatív gondolkodásra buzdítva őket.

„Ebben a könyvben azt szeretném megmutatni, hogy egy-egy figurának mik azok a jellegzetes jegyei, amitől a nyúl nyúlra hasonlít akkor is, ha krumpli, kör vagy háromszög formából indulunk ki.” – írja Írisz a könyv bevezetőjében.

De nem csak nyulat, hanem számtalan más állatot (pl. krokodil, elefánt, polip, lajhár, stb.) is megtanulhatunk rajzolni, és majdnem mindegyiknek valamilyen krumpli lesz az alapja.

És ha nem sikerült pontosan ugyanolyanra a rajz, mint amit a könyvben látunk az sem baj, sőt, kifejezetten jó! Hiszen az a mi saját fantáziánk szüleménye, így annak pontosan olyannak kell lennie, ahogyan kinéz.

És hogy kinek ajánlom, hogy kezdjen el mostantól krumplikat rajzolni?

Mindenkinek!

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen amellett, hogy akár megtanulhatjuk az összes állatot lerajzolni, igazán jól is szórakozhatunk közben. Ez ugyanis egy roppant módon szerethető könyv vicces rajzokkal tele.

 

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!; Pagony Kiadó; 2020

A könyvet itt tudjátok megvásárolni: Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.