Család,  Könyvajánló

Család a dombon – Egy nagycsalád kalandos élete

Egy másik család életéről olvasni igazi felüdülés, anyaként ugyanis néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a mindennapi nehézségek minden anyát ugyanúgy érintenek legyen akár kisbabája, akár kisgyermeke vagy már kamaszkorú csemetéje. Hiszen időnként a mindennapok nehezek lehetnek és előfordul, hogy nincs mellettünk senki, aki elmondaná, hogy náluk is hasonlóan zajlanak a napok.

Éppen ezért van valami megnyugtató abban, amikor arról olvasunk, hogy más ugyanazokkal a problémákkal, ugyanazokkal a nehézségekkel néz szembe nap mint nap, mint amikkel mi is. Az összetartozás érzése, a közös anyasors összeköt és felemel amikor elkeseredünk és feladnánk egy-egy különösen nehéz nap után.

A Család a dombon pontosan egy ilyen könyv: felemel és megtart, mert annyira életszagú, hogy szinte ott állunk és közvetlen közelről szemléljük a Patak család történeteit. Jóformán minden második leírt mondatnál bólogatunk, annyira ismerősek a szituációk, valamilyen változatban mi is átéltük már mindezt. És éppen ezért annyira szerethető ez a könyv, mert rólunk (is) szól.

Olvasás közben teljes mértékben tudtam azonosulni Gyömbi gondolataival, átéreztem minden sorát a történetüknek, hiszen hasonló mederben folyt/folyik a mi életünk is. Sokszor volt kísérteties érzésem olvasás közben, mintha kifejezetten a mi életünkről írt volna – holott nagyon is jól tudom, hogy ezek a történetek a kisgyermekes családok napjainak velejárói. Gyakran nevettem együtt a vicces, néhol már-már komédiába illő sztoriknál és könnyeztem meg a megrázó eseményeket. Mert a vidám, vicces históriák mellett nem rejti véka alá a megpróbáltatásaikat sem az írónő, és ettől válik igazán hitelessé és rendkívül szerethetővé ez a regény.

Számos remek történetet ki tudnék emelni, amelyik nagyon tetszett, de inkább azt javaslom olvassátok el, mert valóban érdemes. Egy könnyen olvasható, pörgős, vicces sztorit kaptok majd, egy közülünk való anyuka tollából, aki mindenféle erőlködés nélkül meséli el mindennapi kalandjaikat: hogy hogyan birkóznak meg egy építkezéssel, a gyerekek érkezésével, a munkakereséssel, hogyan alakulnak a barátságaik a falujukban és hogyan őrzik meg a tüzet a házasságukban.

A könyv igazán sírva-nevetősre sikerült, minden egyes sora arra emlékeztet, hogy nem vagyunk egyedül, másokkal is megtörténnek ugyanazok a dolgok a gyereknevelés rögös útján. Szóval ne adjátok fel, ha egy-egy nap nem úgy sikerül, ahogyan elterveztétek, inkább olvassátok el más hogyan lavíroz hasonló szituációkban.

A Család a dombon előrendelhető: Patak Gyöngyvér: Család a dombon, 2022, Álomgyár Kiadó

 

Kép: Patak Gyöngyvér

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.