Egy habkönnyű nyári desszert
Pár hete szerettem volna egy könnyű, gyorsan elkészíthető sütit sütni, és mivel pont volt itthon minden alapanyag hozzá, a sütés nélküli sajttortára esett a választásom, mert azt mindenki szereti nálunk.
Már kész volt a keksz alap, felvertem a tejszínhabot is, amikor kinyitottam a krémhez szükséges mascarpone fedelét, és penészes volt. Még bőven volt idő a lejáratig, szóval nem tudom mi okozhatta, de nem is ez volt a lényeg akkor, hanem, hogy hogyan oldjam meg a krémet.
Már mindannyian rákészültünk a süti evésre, úgyhogy elkezdtem átnézni a hűtő tartalmát, hátha ki tudok találni valamit, s így a szemem elé került két krémtúró, amivel megmentettem a helyzetet.
Mivel csak két krémtúró volt itthon, ezért a habba tettem habfixálót is, ezt egyébként nem mindig szoktam. Ez a mennyiségű tejszínhab elbírt volna több krémtúrót is véleményem szerint, ettől függetlenül nagyon gyorsan elfogyott.
Végül ezt a receptet készítettem el:
1 adag (250 g) zabkeksz durvára törve
100 g puha vaj
2 db (3 is lehet) vaníliás krémtúró
200 g habtejszín
2 ek cukor (ez elhagyható)
2-3 marék bogyós gyümölcs (itt most szeder)
1 ek cukor
A kekszet apró szemcsésre törjük, majd a vajat picit megolvasztva, egy tálban jól összedolgozzuk. Ezt a keksz alapot egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, úgy, hogy egy picit a peremre is kerüljön.
A tejszínt kemény habbá verjük egy konyhai robotgéppel, és óvatosan hozzákeverjük a krémtúrókat. Miután a krémet a kekszes alapra kanalaztuk, pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
A bogyós gyümölcsöt egy lábasban alacsony lángon kb. 1 kanál cukorral addig főzzük, amíg kicsit összeáll. Tálaláskor a torta tetejére csurgatjuk, vagy csak simán a krémes réteg tetejére tesszük. Ez már ízlés dolga, lehet zselatinnal is rögzíteni.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, hogy ha megosztod másokkal is. Ha szeretnéd, keress fel a Facebookon is, ide kattintva tudod megtenni.