Életmód

Ötletek a végtelenül hosszú nyári szünetre

Most, hogy véget ért  a 8-10 hetes önkéntes karantén, és hamarosan elkezdődik a nyári szünidő (mivel valószínűleg iskolába már nem fogunk járni ebben a tanévben) elgondolkoztam, hogy mivel is fogjuk eltölteni azt a 14 hetet, amit itthon töltenek a gyerekek?

Hiszen a járvány-helyzet miatt szinte megduplázódott az itthon töltött idő, s mivel én itthonról dolgozom ezért nálunk a gyerekek nem szoktak nyáron óvodába se járni.

Eddig minden évben volt valami tervem, hogy miket fogunk csinálni majd, mikor hova megyünk, az itthon töltött időszakra is készültem DIY projektekkel, kirándulós ötletekkel, de most egy kicsit elbizonytalanodtam.

A bevett gyakorlat az szokott lenni nálunk, hogy az első hetet mindig hagytam a korábbi években, hogy hadd folyjon magától a saját medrében, mindenki nagyjából azt csinált, amit csak szeretett volna, hogy végre annyi szabadidejük legyen amennyit csak szeretnének.

Ezután szoktunk elkezdeni programokat szervezni, amik között szokott lenni nyári táborozás, családi nyaralás, nagyszülős programok, sok-sok játszóterezés és kirándulás. Most ezen megszokott programok közül párat biztosan át kell gondolnunk, hiszen annak ellenére, hogy megnyitottak a hétvégén a játszóterek, nyitnak a strandok, nem biztos, hogy idén nyáron ugyanannyi időt fogunk ott tölteni mint a korábbi években.

A legnagyobb gyermekem valószínűleg megy majd nyári táborba, de csak olyan helyre, ahol a részt vevő gyerekek családját nagyrészt ismerjük, mivelhogy osztálytársak, így nem érezzük kockázatosnak, hogy össze legyenek zárva.

További terveim között szerepel egy-egy napos kirándulások szervezése. Előnyt fognak élvezni a szabadtéri helyek, állat parkok, múzeum parkok valamint a tanösvények. Rengeteg olyan hely van az országban, ami akár már egy napos kirándulás helyszínéül is szolgálhat.

Tavaly pédlául így voltunk a Tisza-tavi Ökocentrumban Poroszlón, és a nemzeti park után még strandolni is volt időnk délután, mielőtt hazaindultunk volna.

Remélem, hogy valami belföldi családi nyaralás is összejön a nyáron, bár sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. Úgyhogy egyelőre marad a találgatás és reménykedés, hogy sikerül majd összehozni.

Na de mi az, amit biztosan fogunk csinálni?

Sokat fogunk biciklizni

A gyerekek kezdenek abba a korba érni, amikor már el tudunk menni kisebb távokra, így idén nyáron biztosan többször is sort kerítünk erre.

Társasjátékozunk

Szerencsére ebbe a korba is belenőttek a gyerekek, most már le tudunk ülni közösen is játszani a nem túl bonyolult szabályzatú játékokkal, és ezt az időszakot bevallom én nagyon vártam már.

Kézműveskedünk

Igen, valójában ez az én hobbim volt, de vagy örökölték a gyerekek ezt a szenvedélyt, vagy rájuk ragadt az elmúlt évek során, ahogy próbáltam mindig leülni alkotni velük. De most már maguktól is egészen fantasztikus dolgokat készítenek, néha csak lesek, hogy mennyire jók.

Hagyok nekik szabadiőt

Ezt minden évben leírom valamilyen formában, hogy véleményem szerint nem szabad minden percet beosztani, és nagyon fontos, hogy legyen meg a saját idejük, amikor tényleg azt csinálhatnak, amit csak szeretnének. Amúgy is évközben rengeteg szabály és kötelezettség van, aminek meg kell felelni, a nyár hadd szóljon a szabadságról.

Nos az idei nyárra ezek a terveim, s mivel még sok a bizonytalanság, és természetesen próbálunk elővigyázatosak lenni, ezért talán idén nem is kell ennél több.

Ti miket terveztek a szünidőre?

Korábban a témában már írtam terveket: Mit csináljunk a nyári szünetben?

Kiemelt kép: unsplash.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.

Ha szívesen olvasnál még hasonló cikkeket, látogass el a Familyversum Magazin oldalára is.