Életmód,  Szabadidő

5 dolog amit nem csináltam fél éve, pedig korábban rendszeresen része volt az életemnek

Belegondoltatok már, hogy ebben az évben mennyire más értelmet nyert egy csomó olyan dolog, amit korábban annyira természetesnek vettünk, hogy fel sem tűnt, hogy mennyire jó, hogy megengedhetjük ezt magunknak? Gondolok itt például egy egyszerű éttermi ebédre vagy beülni egy moziba egy filmre. Aztán jött a járvány, és sok minden átértékelődött.

Amikor belekezdtünk ebbe az évbe, még azon gondolkoztam, hogy egy új évtized kezdődik, és vajon minben lesz ez más, mint az előző volt!? Nyilván akkor még nekem sem volt halvány elképzelésem sem arról, hogy mi vár ránk majd ebben az évben.

Mert 2020, mint tudjuk, alapjaiban véve forgatta fel a világunkat, teljesen megváltozott az életünk számos területen. Most az év végéhez közeledve még koránt sem vagyunk túl a nehezén, és nemrégiben döbbenten rá, hogy mennyi mindent nem is csináltam a karantén kezdete (március 16.) óta, holott korábban rendszeresen része volt az életemnek.

Nyilván ezek egy részét a nyári időszakban megtehettem volna, de valahogy ezen a nyáron mindenben a kültéri programokat választottuk, most azonban, ahogy megérkezett az ősziesebb idő, akkor eszméltem rá, hogy ezek a tevékenységek ebben az évben majdnem teljesen kimaradtak nálunk.

És természetesen egyik sem létfontosságú, hiszen hónapok óta „el vagyok nélkülük”, de mégis a korábban jól megszokott életemből hiányoznak.

El is gondolkoztam azon, hogy a legtöbbször nem vagyunk elég hálásak a magától értetődő dolgokért az életünkben, és amikor hirtelen valami miatt gyökeresen megváltozik, akkor látjuk csak, hogy mennyire jó volt korábban.

Összeszedtem pár olyan dolgot tehát, ami magától értetődően bármikor elérhető a számunkra, most azonban fél éve egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan élvezhetjük:

Színház, mozi

Épp a karantén előtt nem sokkal voltam színházban, de a gyerekekkel már nem tudtunk elmenni a tavasszal tervezett darabokra. Ezt azért is sajnálom, mert az utóbbi pár évben háttérbe szorult ez a szórakozási lehetőségünk, így most, hogy már nem olyan kicsik a gyerekeink, ebben az évben szerettünk volna több darabra is eljutni. Remélem, hogy ezt a jövő évben tudjuk majd pótolni!

A mozival is hasonló a helyzet: az év elején még voltunk a férjemmel egy gyerekmentes estén, de aztán már a gyerekekkel nem tudtunk elmenni tavasszal, és azóta sem voltunk.

Koncert

Talán ez a dolog hiányzik a legjobban. Ugyanis ez az a luxus, amit szeretünk megengedni magunknak minden évben. Egy-egy fesztiváli nap, vagy koncert annyira fel tudja tölteni a lemerült elemeinket, hogy több hétre elegendő energiát gyűjtünk be ilyenkor. Ebben az évben azonban egyetlen koncerten sem voltunk, és nem is megyünk már a maradék két hónapban, így őszintén remélem, hogy a jövő év ebből a szempontból is jobb lesz.

Kávézó

A kávézóba járás is március óta már egyáltalán nem része az életemnek, holott gyakran előfordult, hogy munka ügyben is egy-egy kávézóban találkoztam valakivel, vagy a barátnőkkel való találkozókat is rendszeresen valamelyik kávézóban bonyolítottuk le. Nyáron egy párszor előfordult, hogy teraszra kiültünk, de alapvetően egy időre ez is a szünetel.

Utazás

A gyerekek előtti időszakban nagyon szerettünk utazni, ám ahogy nőtt a gyerekek száma, úgy csökkent az utazások száma is. Hosszú évek maradtak ki, és a nagy felfedezések időszaka átalakult pár napos mini szabadidőkké, amit a nagyszülők hathatós segítségének köszönhetően kettesben tudtunk tölteni a férjemmel pár napig valahol. Az idei évben azonban más értelmet nyert az utazás is. Azért remélem hamarosan újra lesz lehetőség majd rá, habár Magyarország csodás tájait is érdemes felfedezni!

Múzeum, kiállítások

Az év elején jártam ugyan múzeumban, de az utóbbi (kisgyerekes) években ez is háttérbe szorult valamelyest. Azért a nyáron szabadtéri kiállításokat megnéztünk a gyerekekkel együtt is, így ez szerencsére nem maradt ki teljesen az életünkből.

Mi jött ezek helyett?

Van ugyanis egy pozitív hozadéka is, hogy a fenti tevékenységeket idén hanyagoltuk: sokkal többet kirándulunk. Az egész tavaszt és nyarat a szabadban töltöttük. Sokszor olyankor is kinti tevékenységet kerestünk, amikor régebben simán ellettünk volna valahol bent is. És ezt ősszel is folytatjuk, igyekszünk minél többet a levegőn lenni, amíg az időjárás engedi. Habár a skandinávok szerint nincsen rossz időjárás, csak rossz öltözet. Úgyhogy ezt szem előtt tartva készülünk a télre, és remélhetőleg hamarosan visszatérhetünk a korábbi kedvenc időtöltéseinkhez is.

A kép a szerző tulajdona, felhasználása engedélyköteles!

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.