Család

Egy jó házasság nem csak a szerencsén múlik

A gyerekek születése után hajlamosak vagyunk belekényelmesedni a mindennapokba, rengeteg megoldandó feladat van, gyakran hulla fáradtan esünk be az ágyba esténként, rosszabb esetben már a gyerekek mellett elalszunk. Nehéz fenntartani a romantikát …

Ezen a héten van a házasság hete és Valentin-nap is, és habár mi az utóbbit ritkán szoktuk megünnepelni  óhatatlanul is elgondolkoztam azon, hogy mi kell egy jó házassághoz?

Míg sok ismerősünknél felbomlanak a házasságok, vagy küszködnek, mi jó házasságban élünk hosszú évek óta. Sokszor megkapjuk a megjegyzést, hogy mi szerencsések vagyunk. Persze, nyilván ez is szerepet játszik, ám egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy mindez csak a szerencsén múlna.

Hiszen egy jó házasságért minden egyes nap tenni kell. Nyilván ahhoz kellett egy jó adag szerencse, hogy összetalálkozzunk, de miután egymásra találtunk onnantól kezdve már csak rajtunk múlott, hogy ma ott tartunk, ahol.

Azt tapasztaltam, hogy sajnos egyetlen kapcsolat sem megy magától. Tenni kell azért, hogy jól működjön. Így, amikor azt mondják, hogy mi szerencsések vagyunk, mert évek óta boldogok vagyunk egymás mellett, akkor azért el szoktam mondani, hogy ez nem kizárólag a szerencsén múlik. Hiszen ha nem tennénk meg mindennap minden tőlünk telhetőt a kapcsolatunkért, akkor könnyen lehet, hogy a gyerekeink már csonka- vagy patchwork családban élnének.

Mi azonban úgy döntöttünk, hogy egymást választjuk minden egyes nap, és ezért minden egyes nap teszünk is.

Véleményem szerint vannak olyan alapvető dolgok, amik szükségesek egy házasság fenntartásához.

Például, hogy ha kell, tudjatok kompromisszumot kötni.

Vagy hogy képesek legyetek bocsánatot kérni és megbocsátni a másiknak.

Hogy ott legyetek támaszként, amikor a másiknak erre van szüksége. Hiszen mindenkinek éreznie kell, hogy ott van a hátorország mögötte.

Fontos, hogy szánjatok időt egymásra a gyerekek mellett is. Amikor csak ti vagytok ketten, amikor egy pár óra vagy pár nap csak rólatok szól.

És, igenis legyen minden egyes nap Valentin-nap. Egy-egy apró figyelmesség, kedvesség a másik felé akár az év minden napján beleférhet!

Azt gondolom, hogy ezek nagyon fontos dolgok egy jó házasság érdekében. A gyerekek, és a mindennapi élet nehézségei sokszor képesek lehetnek bedarálni minket, és van, hogy már csak a napok túlélésére játszunk. De nem szabad hagyni, hogy a házasságunk legyen ennek az áldozata. Tegyünk közösen a nehézségek ellen, s közben ne felejtsünk el tenni a házasságunkért is.

 

 

 

freepik.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, valamint a Pinteresten is megtalálsz.