Család

Egy nagycsalád titkai

Ma van a Család Nemzetközi napja. Az ENSZ 1994-ben nyilvánította május 15-ét a CSALÁD NEMZETKÖZI NAPJÁvá. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítsa.

Hát nálunk aztán szó szerint nagybetűs CSALÁD-ról lehet beszélni. Három gyerekkel már nagycsaládos autóra van szükségünk, egy kisebb liftbe nem férünk be mindannyian, ha valamiben dönteni kell, akkor a három gyerek biztosan a három különbözőt akarja. De ha mégis a konszenzus lenne a cél, akkor mindnek csak az az egy a jó.

Néha (inkább gyakran) a feje tetején áll az egész lakás, több órás rendrakás után 5 (!) perc alatt lesz nagyobb rumli, mint ahonnan elindultunk. A szennyessel vívott csatát már évekkel ezelőtt elvesztettem és soha nem találom meg a zoknik párját! (De tényleg SOHA!)

A reggeli elindulások felérnek egy spinning edzéssel és egy étterembe beülés is időnként olyan kihívások elé állít, amikre soha nem gondoltam volna korábban, hiszen már egy sima otthoni étkezésnél is folyamatosan kiömlik valami.

Egy cirkuszigazgató mindennapjai

Egy korábbi írásban említettem már, hogy nálunk néha olyan a hangulat mint egy cirkuszban: míg én az idővel és a feladatokkal próbálok zsonglőrködni, addig a gyerekek plüss állatokkal teszik meg ezt. A nézőközönség folyamatos üdvrivalgásai mellett férjemmel porondmesterként irányítjuk a kis családi hajónkat, ahol mindenkinek meg van a saját (sztár) szerepe. Így lesz a mi családunk egyszerre hangos, de közben nagyon szórakoztató is.

Egyszóval: mi sosem unatkozunk, hiszen mindig van valami, ami meglepetést okoz, mindig van valakinek valami megoldandó problémája, mindig van valami elintézendő.

Nálunk van az, hogy örök látványosság vagyunk bárhova is menjünk, mert a gyerekek folyamatos mozgásban vannak és e mellé még roppant hangosak is, amit időnként mi is próbálunk überelni, hogy egyáltalán a saját alapzajukban meghalljanak minket. Az legalább biztos, hogy aki velünk tervez közös programot az mindig jól szórakozik.

És tesszük ezt mi is. Mert minden nehézség ellenére sokszor irgalmatlanul szórakoztatóak a napjaink. A gyerekeink tudnak annyira csibészek lenni, hogy előfordult már, hogy a leszidás egy gigantikus közös röhögésbe fulladt.

A mi családunk nagy sírásoktól és nagy nevetésektől hangos folyamatosan, mindenki keresi a helyét és nem fél ezért tenni is. Olykor hatalmas drámák zajlanak le, máskor pedig egy vígjáték az életünk.

És ez pont így jó. Színes-szagos, sírós-nevetős, épp mint egy remek film. Épp ez csak a való élet.

Amit nagyon élünk.

 

unsplash.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz