Könyvajánló

Idén ezeket a karácsonyi könyveket olvassuk

Minden évben az egyik kedvenc időszakom az, amikor elkezdhetünk karácsonyi mesekönyveket olvasni. A könyvek iránti rajongásom mára már szerencsére a gyerekeimre is átragadt, így december elejétől kezdve a mi esti meséink az adventi vagy karácsonyi mesékből kerülnek ki.

Ahogy a korábbi években is (ITT és ITT és ITT elolvashatjátok a régebbieket), idén is összegyűjtöttem az év legszebb adventi és karácsonyi történeteit.

Mi ezeket a könyveket olvassuk az adventi időszakban, ezekkel a szebbnél-szebb mesékkel készülődünk az ünnepekre.

Corinne Giampaglia: Ella és téli varázs

Az egyik legszebben illusztrált mesekönyv az idei szezonban szerintem ez a könyv, csodálatosan kedves történet a karácsonyi varázslatról.

A kicsi Ella messze északon él, egy hegyi falucskában, ahol mindig fehér hó borítja a házak piros tetejét. Közeleg a Karácsony, a kislány családja feldíszíti a házat, ám Ella szomorú, úgy érzi, az ünnep varázsa eltűnt. Elérkezik a Szenteste, és miközben mindenki vidáman készülődik, a kislány kisurran a kertbe…

Corinne Giampaglia: Ella és téli varázs, Manó Könyvek, 2020

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Egy nagyon kedves mese arról, hogy hogyan válthatnak valóra a legtitkosabb álmaink is, Harcos Bálint oly nagyon szerethető stílusában.

Liza és apu karácsonyfát vásárolnak. Liza kiválaszt egy JÓ nagyot. Apu hazacipeli. JÓ nehéz! Liza és apu feldíszítik a fát. De NAGYON furcsa hangok jönnek a fa belsejéből… Mi lehet ez? A titokra karácsony estéjén fény derül… Szívmelengető karácsonyi mesekönyv Harcos Bálinttól, Agócs Írisz csodálatos rajzaival.

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2020

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Ez a mesekönyv igazán különleges hangulatot teremt, hiszen régi korok karácsonyaiba is betekinthetünk a kis hópehely útjai során. Varázslatosan szép.

Hanga, a hópihe minden évben lehullik a földre karácsonykor. Azonban mindig más korba érkezik: hol Mária Valéria hercegnőhöz, azaz Erzsébet királyné udvarába, hol Szendrey Júlia otthonába, hol Andrássy Gyula intézőjének kisfiához, hol egy régi magyar faluba, hol pedig a mai Budapestre. Mindenhol összebarátkozik a gyerekekkel, akik látják őt, és közben megtudja, mi is az a karácsony, és hogyan ünnepelték különböző korokban.
Wéber Anikó karácsonyi mesekönyve egyszerre mese és szórakoztató ismeretterjesztés, Keszeg Ágnes légies festményei pedig korhű környezetet teremtenek a kis hópihe időutazásához.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2020

Irene M. Adler: Sherlock, Lupin és én – Öt karácsonyi rejtély

Nagyobb gyerekeknek ajánlom ezt az izgalmas meseregényt, amiben együtt indulhatunk a rejtélyek nyomába Sherlock Holmes-al.

A londoni Briony Lodge szalonjából karácsonykor sem hiányozhatnak a rejtélyek. Jobb alkalmat nem is találhatnának a ház lakói, hogy kalandos nyomozásokról és szövevényes ügyekről meséljenek egymásnak. Az öt, képtelenségnek tűnő eset szálait csak a legragyogóbb elmék tudják kibogozni.

Irene M. Adler: Sherlock, Lupin és én, Manó Könyvek Kiadó, 2020

 

Susanna Bailey: Hópehely

Ennek a kicsit nagyobbaknak szóló varázslatos könyvnek igazán a karácsonyfa alatt a helye.

Csodálatos történet egy eltévedt póni és egy magányos kislány barátságáról. A honvágyról, szülő és gyerek közötti elvághatatlan kötelékről, és az igazi szeretet önfeláldozó erejéről.
A tizenegy éves Amber egy vidéki farmra kerül nevelőszülőkhöz, de hiába körülötte a sok szépség, ő csakis egyetlen dologra vágyik: hogy újra az édesanyjával lehessen. Búskomorságát a nagy hó alól kimentett kiscsikó enyhíti, ám akárhogy dédelgetik az istállóban, a póni nem hajlandó enni. Amber átérzi a csikó szomorúságát, és kitartó szeretetével, gondoskodásával végül sikerül megmentenie őt.
De vajon mi lesz a kiscsikó jövője? Visszakerülhet-e édesanyja közelébe, amire nála jobban már csak Amber vágyik?
A könyvet megjelenése óta máris számos irodalmi díjra jelölték.

Susanna Bailey: Hópehely, Kolibri Kiadó, 2020

Disney Junior – Kutyajó karácsony

A Disney meséből jól ismert kutyusok segítenek a Mikulásnak megkeresni Bob ajándékát, ami elveszett útközben.

Különleges karácsonyi küldetésre felkészülni! Senki sem maradhat ajándék nélkül! Rolly és Bingo azt pláne nem hagyhatja, hogy gazdájukat, Bobot ne várja ajándék a fa alatt.
Felkészültetek? Tartsatok a kutyusokkal, és mentsétek meg együtt a karácsonyt!

Disney Junior – Kutyajó karácsony, Manó Könyvek Kiadó, 2020

Rippl Renáta: Ég a gyertya ég

Ez a legkisebbeknek szóló lapozó könyv segít már a kicsikkel is ráhangolódni a karácsonyra.

A legnépszerűbb karácsonyi énekek (többek között: Süssünk, süssünk valamit; Kiskarácsony, nagykarácsony; Szálljatok le, szálljatok le; Ég a gyertya, ég) és mókás újévi köszöntők a legkisebbek számára.

A közkedvelt verseket Rippl Renáta részletgazdag és bájos rajzai elevenítik meg.
A strapabíró, keménylapos sorozat már a bölcsisek számára is kényelmesen fogható, a lekerekített sarkok pedig megóvják őket a sérülésektől.

A Kolibri Lapozók a legnépszerűbb dalokat, mondókákat és énekeket hozzák el a legkisebbeknek — friss, kortárs rajzokkal.

Rippl Renáta: Ég a gyertya ég, Kolibri Kiadó, 2020

3-5-8 perces téli mesék

A jól ismert 3-5-8 perces mesék sorozat téli kiadása tényleg elvarázsolt minket. Azon túl, hogy nagyon szépek a rajzok benne, a mesék is káprázatosak. Nemcsak téli hangulatúak, hanem az ünnepi légkört is megteremtik a csodaszép mesék.

Mit szólnátok, ha fognánk magunkat, és az EGÉSZ TELET megünnepelnénk? A karácsony még a nagymamákkal együtt is csak néhány napig tart, de annyi sok téli nap van még előtte, és főleg utána! És azokon a napokon is történnek érdekes dolgok, amikről érdemes meséket olvasni. Begyújthatunk a kisházban a kemencébe, elvihetjük a kutyánkat síelni, elővehetjük a kamrából a télire eltett kukacos almát. Készíthetünk interjút a pingvinekkel, megkereshetjük Mókus Fülöp elkóborolt kesztyűjét, és ellátogathatunk a titkozatos képesboltba. Izgalmas kalandokat tartogatnak tehát a hosszú téli napok, sőt a karácsony sem mindig úgy sikerül, ahogy várjuk!

Ebben a könyvben olyan sok mese van, hogy egész télen lehet olvasgatni.

3-5-8 perces téli mesék, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2020

Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Idén ez lett az adventi mesekönyvünk, ebből olvassuk fel minden este a mesét. Nagyon szépen illusztrált kedves, karácsonyi hangulatot árasztó mesék.

Karácsony közeledtével bármi megtörténhet. Manó nagyapó az öreg tölgyfa tövében üldögélve az unokáinak mesél. Mesél arról, hogy Holle anyó havas tájat varázsol a földre, Hópelyhecskét a szülői vágyakozás igazi, hús-vér kislánnyá változtatja, s a jótettek elnyerik jutalmukat. És mesél a távoli Betlehem szegényes istállójáról, melyet az erdők-mezők állatai tesznek a Gyermek fogadására méltó hellyé.

24 klasszikus karácsonyi történet a csodavárásról és a beteljesülésről.

Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese, Naphegy Kiadó, 2015

 

Colas Gutman – Marc Boutavant: Boldog Karácsonyt Szutyok!

Egy vicces történet akár önállóan olvasni tudó gyerekeknek is.

A sorozat karácsonyi kötetében a két barát mindenképpen házban akarja tölteni a szentestét. Igen ám, de ki látna szívesen vendégül egy csapzott kutyát meg egy elgázolt macskát? Talán a Karácsonyi család? Szutyok hozzájuk kopogtat be…

 Colas Gutman – Marc Boutavant: Boldog Karácsonyt Szutyok!, Móra Könyvkiadó, 2016

+1 ötlet: karácsonyra színezőt

Téli szünetre, vagy akár a karácsonyfa alá is ideális választás Johanna Basford: Miniatűr Titkos kert színezője.

Johanna Basford nem is sejtette, amikor megrajzolta különleges kreatív és meditatív színezőkönyvét, hogy hatására 35 országban, több millió ember — felnőttek és ügyes kezű gyerekek egyaránt — fedezi fel magának az alkotás és az időtöltés ezen új módját.
Ezek a gyönyörű rajzok arra várnak, hogy megtöltsd őket színekkel! Ajánljuk a természet szerelmeseinek, akik tartalmas és pihentető kikapcsolódásra vágynak a mindennapokban.
Lépj be a TITKOS KERTbe, kalandozz ösvényein az elbűvölő indák, virágok és levelek között!

Johanna Basford: Miniatűr Titkos Kert, Manó Könyvek Kiadó, 2020

 

Képek: Manó Könyvek, Pagony, Kolibri Kiadó, Naphegy Kiadó, Móra

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.