Család,  Életmód,  Könyvajánló

Így készítsd fel gyermeked a kórházi tartózkodásra

Akár váratlanul, akár tervezetten de vannak olyan szituációk, amikor a gyermekünk kórházi kezelésre szorul. Ha tudjuk, mindenképp készítsük fel, hiszen rengeteg kérdés merül fel benne is.

Egy kisgyermek – legyen bármilyen okos, értelmes is – nem érti, hogy pontosan mit jelent, ha valakit meg kell műteni, vagy kórházban van. Számtalan okból kifolyólag szóba kerülhet egy családban a kórházi tartózkodás, lehet, hogy a nagyszülők, vagy dédi volt már kórházban, vagy született kistestvér, s így találkozott/hallott már a kórházról, de ha esetleg valamilyen műtétre került sor, érdemes felkészíteni a gyerekeket, hogy mire számíthatnak. Hiszen rengeteg kérdés merül fel bennük, amiket nem tudnak hova kötni, s ezek szorongást okozhatnak náluk. Gondoljunk csak bele, nekünk is gyakran félelmet okoz az ismeretlen, akkor egy kisgyermeknek, aki sokkal kevesebb ismerettel rendelkezik rettentő félelmetes lehet.

Mindenképpen beszéljünk velük erről, magyarázzunk el mindent a saját szintjükön, minden kérdésre válaszolva, de ne félelmet keltve. Próbáljuk nem éreztetni velük, hogy ha esetleg mi is meg vagyunk ijedve.

Van pár szuper könyv is, ami a segítségünkre lehet még ebben, ha mi sem találjuk a szavakat:

moly.hu

A KÓRHÁZ: A kis felfedező könyveknek ebben a részében, mindent részletesen, a gyerekek nyelvén magyaráznak el, ha valamilyen sérülés miatt kell kórházba menni, vagy ha például műtétre kerül a sor. A képek is nagyon gyerekbarátra sikerültek, érdeklődve nézegetik a gyerekek. Nagyon szuper könyv, minden kórházba készülő kisgyereknek ajánlom, segít felkészülni, hogy mi vár rájuk!

(A KIS FELFEDEZŐ ZSEBKÖNYVEK interaktív módon keltik fel a kisgyermek érdeklődését az élőlények, a természet, a történelem és a technika iránt. A könyvsorozat tagjai együtt minienciklopédiává állnak össze, amely a legalapvetőbb ismereteket közvetíti a környezetünkről. – (Móra – Kis felfedező zsebkönyvek, 2012)

Tessloff-Babilon

Ma elmegyünk a gyerekorvoshoz: Ez a könyv nem kifejezetten a kórházi kezelésről szól, viszont részletesen elmeséli egy-egy orvosi vizsgálat menetét, hogy milyen egy gyerekorvosi rendelő, mi történik ott, milyenek a műszerek, és miért kell oltást kapni. Kicsit közelebb hozza a gyerekeknek ezt a világot, és ismerősek lesznek a szituációk ha odakerülnek. Kinyitható oldalak is találhatóak a könyvben. Érdemes beszerezni és nézegetni.

(Mira lehorzsolta és nagyon beütötte a karját a játszótéren. Orvoshoz megy az anyukájával. A vidám rajzokon és történeten keresztül lapról lapra figyelemmel kísérhetjük, mi történik az orvosi rendelőben. Gyermekünkkel a könyvlapozgatás közben újra és újra megbeszélhetjük, mire kell várnunk, mivel lehet játszani a váróban, vagy mivel hallgatja meg a doktor néni a kicsik szívverését. Csiklandozó érzés, mikor a vizsgálat során a kisfiú hasát megtapogatja az orvos. Az oltás egy kicsit fáj: jó, ha felkészítjük rá gyermekünket, utána viszont folytatódhat a játék! Hazafelé ki kell váltani a receptet: a gyógyszertári kaland sem maradt ki a könyvből. A végén a Mi MICSODA mini kötetekben megszokott minikvíz egy vicces jelenettel feleleveníti mindazt, amit a könyvből megtudhattunk a sztetoszkópról, az oltásról, a hőmérőről vagy a csipeszről. A 2-4 évesek élményvilágából merített történet az illusztrációk alapján is végigkövethető, a kicsik egyedül is nézegethetik, felidézhetik azokat a dolgokat, amik már velük is megtörténtek. (Tessloff Babilon Kiadó, 2011)

Móra Kiadó

Hohol Ancsa – Boris Juli: Terka és a mandulakaland

Terkának ki kell venni a manduláját, és ő kórházi tartózkodás alatt nagyon bátran viselkedik, sőt, igazi kalandokat él át, ami által megmutatja a gyerekeknek, hogy nem is annyira félelmetes dolog ez. Mandulaműtét előtt álló gyereknek nagyon ajánlom.

Terka egy cserfes, négyéves kislány. Önálló véleménye van mindenről, szüntelenül kérdez, és más szemmel nézi a világot, mint a felnőttek. Akik már ismerik, tudják, hogy Terkával mindig történik valami. Most sincs ez másképp, ezúttal egy rövid, de annál izgalmasabb kórházi látogatás vár rá. A kislány ugyan kénytelen megválni a manduláitól, cserébe viszont számtalan új élménnyel lesz gazdagabb. Hiszen ha Terkán múlik, még egy mandulaműtét is lehet kaland! – (Móra Könyvkiadó, 2015)

Libri

Ebben a könyvben azzal ismerkedhetnek meg a gyerekek, hogy mi történik, ha valamilyen törés miatt kerülünk kórházba. Milyen vizsgálatok várnak ránk, hogy gipszelnek be, stb. Aki szereti Bori történeteit, ebben sem fog csalódni.

Bori eltöri a lábát, és kórházba kerül. Milyen jó, hogy Anya is ott lehet vele! Hamarosan Bori már egyáltalán nem fél az orvosoktól, a röntgentől, sőt még a vérvételtől sem. Ráadásul a kórházban még egy új barátot is szerez… (Manó Könyvek Kiadó Kft., 2012)

pixabay.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről.