DIY

Segítség, csempét festek!

Idén januárra sok-sok minden összejött, ami miatt rengeteget kellett pakolni itthon. Többek között egy fürdőszoba felújítás is, amit félig mi csináltunk.

Amikor beköltöztünk pár évvel ezelőtt jelenlegi otthonunkba, a fürdőszoba volt az, amihez nem nyúltunk hozzá, mert tudtuk, hogy majd valamikor kazáncserére lesz szükség. Ez a következő évben meg is történt, de más megoldandó történések miatt egészen eddig nem kerítettünk sort a fürdő felújítására.

Valójában most sem volt hozzá sok kedvünk, de kezdtük úgy érezni, hogy lassan vállalhatatlan, hogy hiányoznak csempék, kilógnak csövek és egy festés is igencsak ráfért volna a helyiségre. Sokáig tanakodtunk, hogy verjük szét az egészet és legyen teljesen új minden, vagy csak pótoljuk vissza a kazáncsere miatt levert csempéket és fessük le a csempét. Végül ez utóbbi mellett döntöttünk, mert egyrészt nem éreztünk elég erőt magunkban egy komplett fürdőszoba szétveréshez majd az újjáépítéshez, valamint meggyőztem a  férjemet, hogy a csempefestést mi is meg tudjuk csinálni, hiszen már jó pár lakberendezős blogon olvastam róla. Menni fog nekünk is, mint a karikacsapás.

A visszacsempézést és a falak festését szakemberekkel végeztettük el, akik kategorikusan kijelentették, hogy ők nem festik le a csempét. Úgyhogy még ez is egy indok volt, hogy mi magunk lássunk neki. Utána olvastunk pár helyen, hogy milyen termékekkel érdemes próbálkozni, ezeket be is szereztük a közeli festék boltban, úgyhogy már csak arra volt szükség, hogy a gyerekeket legalább 1 teljes napra házon kívül tudjuk. Ez is teljesült, így nekiláttunk. A munka a következőképpen zajlott:

1. Ecettel jól átdörzsöltük az összes csempét, hogy lekerüljön róla minden szennyeződés.

2. Bekentünk egy alapozó festékkel, ami gyakorlatilag hidat képez a csempe és a festék között.

3. Jöhetett a festék két rétegben.

A két réteg festék között nagyjából 1 napig száradt az első réteg, és természetesen a második réteg után is adtunk neki 24 óra száradási időt. Ezután pedig belevetettük magunkat a használatba, és az azóta eltelelt időben is nagyon meg vagyunk elégedve. Minden alkalommal amikor belépek arra gondolok, hogy ezt már sokkal korábban meg kellett volna csinálnunk. A különbség szemmel látható, ég és föld ahogy kinézett, és amilyen most lett. (Persze tudom, hogy nem olyan mintha új lenne, de a jelenlegi lehetőségeinkhez mérten mérföldekkel szebb lett.) A képek is magukért beszélnek szerintem.

Ezeket a termékeket használtuk:

– alapozó: Arzo T-16

– festék: Trilak fehér zománcfesték.

Kiemelt kép: Kaboompics

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről.