DIY,  Életmód,  Ünnepek

Így készülünk a farsangra – hangolódás, DIY jelmezek

Idén végre úgy tűnik, hogy mindenféle korlátozás nélkül készülhetünk a gyerekekkel a farsangra. Az elmúlt években sajnos volt olyan, hogy egyáltalán nem tartották meg az óvodában, iskolában a farsangi ünnepséget, tavaly pedig a középső gyermekemnél az egész osztály karanténba került pont a farsangi mulatság idejére.

Éppen ezért készülünk most sokkal izgatottabban, ugyanis végre bepótolhatjuk az elmaradt jelmezeket.

Minden évben igyekszem kreatívan kitalálni és megvalósítani házilag a jelmezeket, ez van amikor összejön teljes egészében, van, hogy csak a kiegészítőket készítjük el itthon egy vásárolt jelmez mellé (pl. néhány évvel ezelőtt indián lánynak öltözött a kisiskolás lányom, vettünk valahol egy ruhát, de minden kiegészítőt mi magunk barkácsoltunk hozzá).

Idén mindhárom gyermek saját készítésű jelmezben fogja űzni a telet. Szerencsére mindannyian olyan ötlettel álltak elő, amik könnyen megvalósíthatóak teljesen hétköznapi ruházattal egy-két extra kiegészítő segítségével.

Így készültek a jelmezek

A középső gyermekem, ahogyan már fentebb is említettem tavaly teljesen kimaradt a farsangolásból, pedig megvolt a jelmeze is. Úgyhogy idén szeretne újra az lenni, amit kitaláltunk: betörő. Ehhez a Pinteresten találtam egy pofonegyszerű jelmezötletet: fekete csíkos póló, fekete nadrág, fekete sapka, egy fekete szemmaszk és egy zsák. Fekete nadrágunk és sapkánk volt itthon, beszereztem egy csíkos pólót, egy natúr színű zsákot, amire textil filccel rárajzoltam egy dollár jelet és varrtunk egy fekete maszkot a szemére.

A kicsinek (szintén egy Pinterest ötlet alapján) azt találtuk ki, hogy Minion lesz, mert van egy sárga kapucnis pulcsija, így gondoltam, az alapnak már jó is lesz. Elmentem a legközelebbi kilós turkálóba és szerencsémre elsőre pont találtam a méretében egy kantáros farmernadrágot. Egy konyhai tárolóüveg tetejét használtam fel a Minion szeméhez (Stuartot – az egyszeműt választottuk ki az egyszerűség kedvéért), aminek rajzoltam szemet és ragasztópisztollyal rárögzítettem egy vastagabb kalapgumit fejpántként.

A lányomnak is házi készítésű jelmeze lesz, amit nagyrészt ő készít, és ezért szeretné titokban tartani, amíg nem lesz meg az iskolai ünnepség, úgyhogy azt most sajnos nem mutathatom meg, de majd esetleg jövőre utólag 🙂

Farsangi hangolódás

Szeretünk a gyerekekkel egy-egy ünnepkör kapcsán beszélgetni annak a hátteréről, hogy mikor mit ünneplünk, és milyen szokások vannak ilyenkor. Ehhez gyakran szoktam mesekönyveket segítségül hívni, hiszen a kedves történetek és az illusztrációk még jobban segítenek elképzelniük a jeles napokat.

Idén, a Manó Könyveknél megjelent az egyik kedvenc mesekönyvünk legújabb része, ráadásul farsangi témában. Az első részről írtam itt a blogon is korábban (A nagy állatkerti fogmosás), most pedig nem csak a Jelmezbál az állatkertben című mesekönyvet szeretném a figyelmetekbe ajánlani a farsangi készülődéshez, hanem az ehhez kapcsolódó hétvégi programot is. A városligeti Millenium házában lesz e hét vasárnap a könyv farsangi mesefoglalkozással egybekötött bemutatója.

Szó lesz a könyvről, a beöltözött állatokról és kézműves foglalkozás is várja a gyerekeket. Szerintem ez egy szuper farsangi készülődős családi esemény lesz.

Az eseményről bővebben: https://www.facebook.com/events/1115827362424743/

Szerintem még az Instagramon ajánlottam valamelyik korábbi évben Takács Viktória Busómeséjét és magát a Busójárást is, amit érdemes gyerekekkel is felkeresni, mert hatalmas élmény számukra (is). Ehhez most idén megvásároltam a Farsangi mesét is. Ahogy a karácsonyi könyvajánlóban is említettem (ITT), nagyon szeretjük Takács Viktória Scolar Kiadónál megjelent ünnepi meséit, úgyhogy most ezzel a három könyvvel hangolódunk esténként a télűzésre.

 

Korábbi farsangi ötletekről ITT olvashatsz, jelmezötleteket pedig ITT gyűjtöttem még, hátha titeket is inspirál.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.