Szabadidő

Izgalmas gyerekprogramok a hétvégére

Hétvégén szép őszi idő ígérkezik, ezért összegyűjtöttem pár izgalmasnak tűnő fővárosi gyerekprogramot. Mi is ellátogatunk ezek közül valamelyikre, amelyről hamarosan be is fogok részletesebben számolni nektek is. Addig viszont szemezgessetek az alábbi programokból, szívem szerint mindegyiken részt vennék!

pagony.hu

Bábszínházi bemutató – Babaróka – szeptember 26. vasárnap
Budapest Bábszínház

Kiss Judit Ágnes Babaróka-sorozata alapján rendezte Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója.

Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani szokás: kölyökőrzőbe) készül. Milyen lesz egész nap a kölyökőrzőben lenni Mamaróka nélkül? Lesznek Babarókának barátai? Egyáltalán hogyan kell barátkozni? A bájos és humoros történetek mind egy-egy ismerős konfliktus és annak feloldása köré szerveződnek: szorongás az új társaságban, játék a nagyobbakkal, hiszti a boltban, családi súrlódások, költözés, kistestvér születése. A mese komolyan veszi a kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit, miközben megmutatja, ahogy egy kisróka számára lassan kinyílik a világ.
Az előadás négy éves kortól ajánlott. Jegyek a Bábszínház oldalán kaphatók, részletek: https://budapestbabszinhaz.hu/babszinhazeloadasok/babaroka/

Újbudai Könyvünnep – szeptember 25-26.
Családi hétvége és gyermekkönyvvásár a B32 Galéria és Kultúrtérben (Budapest, XI. Bartók Béla út 32.)

Az Újbudai Gyermekkönyvünnepen könyvvásár, kézműves foglalkozások, workshopok és szórakoztató programok sora biztosít felhőtlen kikapcsolódást a látogatóknak. A legmenőbb gyerekkönyvkiadók hozzák el újdonságaikat és klasszikusokaikat: itt lesz a Pagony, a Csimota, a Napraforgó, a Tea és a Kisgombos, és szuper válogatással települ ki a Róka úr és Kompánia könyvesbolt.

A Pagony színeiben bemutatkozik többek között Vadadi Adrienn Pepe a bölcsiben című könyve, és lesz kufli előadás a Kolibri színház jóvoltából.

Részletek: https://www.facebook.com/events/1274668006325016/

Gyereknap a Dürerben! – szeptember 26. 10:00-tól
Budapest 1117Dürer kert, Öböl utca 1.

A Duna parton fekvő új Dürer kerthelyisége várja a kicsiket-nagyokat, családokat.
Program:

Rutkai Bori Banda – Zenélő játszótér:
Sárkányjárgányon emelkedünk a magasba, Picikliken kerekezünk a Zsebtenger partján, a Pizsamátorok kalózhajójával bejárjuk a Rutkai Bori Banda mesebirodalmát. Sőt, Űr Lajossal még a Pörgettyű nevű kisbolygóra is elrepülünk, ahol már várnak bennünket az Űrdöngölők egy kis diszkózásra az Űr csűrbe. Aztán hazatérünk, hogy megnézzük, hogyan készíti Hecsedli Boszi a zoknipörköltet, és Béla Bácsi kamrájában rendezünk egy kis ramazurit táncoskedvű egerek társaságában. Bori színpompás, horgolt bábjaival kelti életre a mesedalok szereplőit, és a gyerekek szereplésével a koncert egy igazi zenélő játszótérré alakul.

Vitéz László bábjáték-automata:
Bodnár Zoltán és Gazdag László, a Kolibri Színház alapító tagjai, akárcsak Kemény Henrik, akinek emlékére emblematikus figurájáról – Vitéz Lászlóról – automatánkat elneveztük. A Bábjáték-automatát évekkel ezelőtt azért álmodták meg, hogy visszahozzák a vásári játékok hangulatát a mai modern idők stílusjegyeivel elegyítve. A Kolibri Színház színművészeiként mindannyian hosszú évek óta a bábok szerelmesei, szeretett hivatásuk, hogy örömet szerezzenek közönségüknek egy-egy előadás alkalmával. Bábjáték-automata ezt az élményt teszi interaktívvá, etűdjei egyszerre adják a játék és a színház utánozhatatlan élményét. A változatos, folyamatosan megújuló bábszereplők és jelenetek kínálatában pedig mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

Veled Kerek improvizációs játékok:
Elek Ányos játékmester és a @veledkerek csapata közös játszásra hív: személyiség-, kreativitás- és kommunikációfejlesztés minden korosztálynak.
“Aki sosem játszott idegenekkel, az Elek Ányos zabolátlan játékkedvét átvéve percek alatt rájöhet, hogy váratlanul jó benne – aki meg ezzel foglalkozik nap mint nap, mondjuk mert hivatásos színész, az meg örömmel döbbenhet újra rá, hogy miért is választotta ezt a hivatást eredetileg. Csináld, legfeljebb jó lesz. A legfontosabb instrukciók egyike, amit a pályám során hallottam. Ányos mondta.”

Kacs Műhely gyerekfoglalkozások:
Izgó-mozgó figurák:
Ha a kedvenc meseszereplődet elvihetnéd magaddal kirándulni, kit vinnél magaddal? Hova barangolnátok és mivel töltenétek az időt? Készítsd el velünk kedvenc meseszereplődet és mozgasd is meg őt! És hogy hogyan? Abban segítünk!

Van bőrünk hozzá!
Meghökkentő anyagok, különleges formák, élénk színek? Te mivel teszed egyedivé magad, a ruhatáradat, milyen praktikus eszközöket használsz, amibe beleférnek a legszükségesebb eszközeid, kulcsok, pénz, apró tárgyaid? Kitűző, táska- kulacsjelölő, kulcstartó, telefontok…Készítsd el a KACs Műhellyel egyedi kiegészítődet!

Pagony (fel)olvasó-sarok:
A Pagony (fel)olvasó-sarokban az elmúlt 20 év legnépszerűbb gyerekkönyvei és a 92. Ünnepi Könyvhétre megjelent legfrissebb gyerekkönyv újdonságok várják az érdeklődőket, akik saját maguk is mesélhetnek, lapozgathatnak vagy csak hallgathatják a felolvasást.

Póni és alpaka simogató a réten a Pesterzsébeti Lovas iskola által!
Finomabbnál finomabb ételekkel és gyerek menükkel készül a Burger Bárhol csapata.
Az édes kényeztetésről a Kedveskrém fagyizó desszertjei és süteményei fognak gondoskodni.

Jegyek: www.tixa.hu/gyereknapdurer
Gyerekjegy – 500 Ft – 2 és 18 év között
Felnőttjegy – 1000 Ft – 18 év felett
2 éves kor alatt ingyenes a belépés.
Kapunyitás: 10:00

Az érvényben lévő kormányrendelet alapján az eseményre való belépést 18 éves kor felett KIZÁRÓLAG VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL rendelkező vendégeknek, illetve a felügyeletük alatt lévő tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek számára tudjuk biztosítani.

Rossz idő esetén sajnos a rendezvény elmarad. Erről a szervezők a rendezvény előtti nap döntenek és tájékoztatnak az esemény Facebook oldalán és a weboldalon is. Természetesen ilyen esetben a megvásárolt jegyek azonnal visszautalásra kerülnek.

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/156291309904311

Boribon és a 7 lufi – Bemutató: szeptember 26.
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház (Jurányi u. 6, Budapest, 1027.)

Marék Veronika: BORIBON ÉS A 7 LUFI – Hab a tortán mesesorozat premier a Jurányiban szeptember 26-án 10.15 órától. Pagony – Füge Produkció

Egy esős napon Boribon hét színes lufit kap Annipannitól: pirosat, narancsot, sárgát, zöldet, világos- és sötétkéket, no meg egy lilát. Marék Veronika szeleburdi kis mackóját hatvan éve imádják a picik szerte a világon. A kicsattanó öröm, a kontrollálhatatlan düh és egy tál meleg pogácsa épp olyan velejárója a Boribon meséknek mint a pici gyerekek életének. A 7 lufi a veszteség első megtapasztalásáról, és a végtelen boldogságról szól, amit most Rezes Judit és Szabó Győző nagyobbik fiúkkal közösen dolgoznak színpadra a szeptemberben újrainduló Hab a tortán!-sorozat keretében.

Szereplők: Rezes Judit, Szabó Győző
Zenei munkatárs: Szabó Mihály Simon
Az előadás 1 éves kortól ajánlott
A Pagony Kiadó és a Jurányi Ház közös programja a Mastercard támogatásával.

További részletek: https://www.facebook.com/events/865352134377452/

REJTELMES RENGETEG – Interaktív kiállítás és kalandjáték

Idén ősszel is megrendezik a Vajdahunyad Várában az F.Exhibiton különleges interaktív kiállítását – idén Rejtelmes rengeteg – Erdőmentő küldetés lett a témája.

Mi már többször is jártunk a korábbi kiállításokon, mindig nagyon élveztük!

Bővebben a kiállításról: https://www.facebook.com/events/343894254148410/

Öko Zsibongó  a Fűvészkertben – A program, ahol még egy fába is bele lehet bújni

Ökológiailag tiszta alapanyagok, növények, glutén-, laktóz- és cukormentes élelmiszerek, valamint interaktív programok várják az érdeklődőket szeptember 26-án a Füvészkertben, a második alkalommal megrendezett Öko Zsibongón.

Játszani mindenki szeret, nemtől, kortól, vagyoni helyzettől függetlenül. Az Öko Zsibongó szervezőinek a fő célja az, hogy mindenkiből előbújjon a gyerek, a rácsodálkozó egyén, aki sokáig tud így létezni, együtt a természettel és a környezetünkkel.

„A második alkalomra már azt terveztük, hogy jobban szétnézünk a környezetünkben. Kifejezetten a környezetvédelmen, a faültetésen, az energiatakarékosságon és a szelektív hulladékgyűjtésen lesz a hangsúly. Ezek jegyében még olyanra is lesz lehetőségük a 250 éves Füvészkertbe érkezőknek, hogy benézzenek egy fa belsejébe, anélkül, hogy bántanák azt. Olyan dolgokat ismerhetünk így meg, amiknek a létezéséről eddig nem is tudtunk” – monda Kovács Magdi, a program ötletgazdája.

Útlevél jár a játékok mellé

Az interaktív rendezvényre a szervezők elsősorban olyanokat várnak, akik elkötelezettek a bio- és környezettudatos életmód iránt, vagy legalábbis már elindultak az oda vezető úton.

Az esemény másik fontos célja az edukáció. Ezért a látogatók útlevéllel mennek majd körbe, amibe minden állomáson pecsétet kell gyűjteniük, ha elvégezték a kiállítók játékos feladatait. Olyan állomások várják az érdeklődőket, mint az Öko Iskola, a Környezettudatos háztartás, a Mit rejt a kert?, az Éltető víz, az Anyatuning, az Apamegőrző vagy a Bátorságpróba Csilivel, de újdonság lesz az Örömtánc is.

„Vannak nagyköveteink. Csupa olyan ember vesz minket körül, akikkel új kapcsolódásokra, nézőpontokra tudunk szert tenni. A tudatosságra hívjuk fel a figyelmet, és ezt képviselik azok a termelők is, akik jelen lesznek az eseményen. Ritka az, ha valaki figyel arra, hogy összhangban legyen saját magával és a természettel is. Az Öko Zsibongóban viszont ezt meg lehet próbálni” – tette hozzá Kovács Magdi.

Megoldások a lelki problémákra

A szervezők azt is szem előtt tartják, hogy egy rendkívül nehéz, lelkileg megterhelő időszakon vagyunk túl, úgy, hogy közben a bizonytalanság továbbra is fennáll.

„A karantén alatt sokan elveszítették az állásukat, de nem csak anyagi terhelést jelentett ez a másfél év. Szeretnénk, ha azok az emberek is kilátogatnának hozzánk, akik lelkileg nehezen dolgozták fel a járvány időszakát. Az Apamegőrző pontokon például olyan embereket kértünk fel segíteni, akik nemcsak a testtel, hanem a lélekkel is törődnek, így talán sokaknak nyújthatnak támpontot abban, hogyan tudnák megoldani a problémáikat. A mentális nehézségeket ugyanis épp annyira komolyan kell venni, mint a testi bajokat” – véli Kovács Magdi.

Az eseményre szeptember 26-án, 9 órától várják a látogatókat, kicsiket és nagyokat, szülőkkel, nagyszülőkkel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információ: www.okozsibongo.hu

 

pexels.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.