Család,  Életmód

Anyukaként így teszem szervezetté az életünket

Szeretem ha rendben mennek a dolgok az élet minden területén. Nagycsaládos anyaként megtanultam, hogy ez azonban sokszor tőlem teljesen függetlenül nem mindig működik.

Mivel mindannyiunknak rengeteg eseménye van az életünkben – az iskolától kezdve a munkáig, a családi időtől kezdve, a társasági életig, és az e között lévő millió dologig – ezért szükség van valamiféle rendszerre, ami karbantartja ezt.

Ezek az én rendszerezési trükkjeim, amitől a napjaink átláthatóak, és szervezettek.

Legyen egy terveződ

Én a tervezőkre esküszöm. Nekem idén egy határidő napló (néha pedig egy bullet journal, erről bővebben: ITT írtam) az, ami segít a mindennapok koordinálásában. Általában mindenhova magammal viszem a naptáramat, ami nélkül nem tudnám koordinálni a nagycsaládos életünket.

Nagyjából 20 éve használok (igen, már a középiskolában is…) naptárakat, tervezőket – nekem ez vált be, de ha ti esetleg jobban kedvelitek a nem papír alapú tervezőket (tudom, a 21.században ki használ már ilyesmit?) akkor számos naptár applikáció van, amit használhattok.

Napi teendők listája

Volt már szó listákról korábbi bejegyzésekben is (ITT és ITT) – nos a szeptemberi iskolakezdés óta napi teendők listát is írok, mert így jobban oda tudok figyelni mindenki napi dolgaira és így biztosan nem siklok el semmi felett.

Régebben is próbálkoztam már ilyesmivel – egy táblán rögzítettük, annak frissítése azonban egy idő után mindig feledésbe merült, most viszont egy egyszerű füzetbe vezetem, és mindig minden meg van időre.

Nézd át és ürítsd ki a táskádat hetente

Hány blokk, szórólap, csokipapír, használt zsebkendő, kiflivég, kekszmorzsa, csomagolásból kiesett rágó, gyerekek által megőrzésre odaadott fadarab, kavics, csiga és egyéb található a táskádban?

Bele mertél már nézni?

Nálam is ez a helyzet!

De éppen ezért időnként kiürítem, kitakarítom és kidobálom ami nem kell oda. Vannak akik a táskarendszerezőkre esküsznek, én inkább kisebb-nagyobb neszeszerekbe pakolok, és csak azt a pakkot viszem magammal, amire éppen szükségem van. Van sminkes/egészségügyi termékes, van kábeleknek, töltőknek, tollaknak, van mostanában külön a maszkoknak is (hiszen sokszor a gyerekek maszkja is nálam van).

Mindig takaríts – legyen takarítási ütemterved

Ahelyett hogy megvárnád, hogy az egész lakás koszos legyen, takaríts folyamatosan. Ha úgy látod valahol szükség van a takarításra, akkor érdemes megcsinálni. Ezt gyerekekkel csak ajánlani tudom, különben hajlamos olyan káosz kialakulni, hogy tényleg egy fél nap a végére jutni.

Ha folyamatos a takarítás, akkor nem kell több órán át takarítani és nincs is az az érzése az embernek, hogy már megesz benneteket a kosz.

Az e-mail fiókok karbantartása

Nektek hány e-dm, kéretlen levél, hírlevél és hirdetés érkezik naponta az e-mail címetekre?

Nekem rengeteg, ezért időnként (nagyjából havonta) kitakarítom. A rengeteg feliratkozást lehet csökkenteni is, mert lehet, hogy valamelyik tényleg hasznos, de a legtöbb csak naponta küldi, hogy mit vásárolj.

Ha azonban áttekinthető és karbantartott az e-mail postaládád, akkor nem fogsz elsiklani a lényeges dolgok felett.

Tisztítsd meg a számítógéped és a telefonod is

Szelektáld és töröld ki azokat a fájlokat amikre már nincs szükség.

Csak úgy, mint az életünk többi területén a számítógépünkön és a telefonunkon is felhalmozunk dolgokat.

Itt az ideje kitörölni őket!

Nyilván nem a nyaralási fotókra gondolok, de az olyan fájlok, mint pl. egy letöltött jelentkezési lap, amit már rég elküldtél, egy elektronikus koncertjegy, egy évekkel ezelőtti önéletrajz, ami már nem is friss csak feleslegesen foglalja a helyet.

Szelektáld ki a gardróbot

Ezt nem csak évszakváltáskor érdemes megcsinálni, de akkor viszont mindenképp!

A gyerekek olyan iramban nőnek, hogy időnként muszáj átnézni a ruhásszekrényüket és kiválogatni a kinőtt ruhákat.

De ugyanezt megteszem a saját szekrényemmel is. Sokkal átláthatóbb és jobb érzés ha rendben vannak a ruhák és csak olyanok kapnak helyet a szekrényben, amit valóban hordunk is.

Tároló – tároló – tároló

Nagycsaládként rengeteg a cuccunk, akármennyire is szeretném csökkenteni – az évek folyamán be kellett látnom, hogy ez három gyerekkel nem is olyan egyszerű.

Ezért a másik dolog, amire rájöttem, ha azt szeretném, hogy rendezett legyen az otthonunk, nem szabad, hogy szem előtt legyenek a dolgok, és ehhez bizony zárt tárolók kellenek.

Természetesen a szelektálás, és a minimalizálás is fókuszban van, de amíg nem tudom ezt olyan szintre emelni, amilyenre szeretném, addig marad az „elrejtés”. És ez bizony tárolókat jelent.

Tartsd rendben az íróasztalod

Főként, ha otthonról dolgozol.

Ezt a szokást is a munkahelyemről hozom. Ott minden nap a munka végeztével nagyjából mindent el kellett pakolni az asztalunkról különösképp az érzékeny adatokra vonatkozó dolgokat.

Ez egyébként azért egy remek szokás, mert amikor reggel elkezdesz dolgozni, akkor tiszta környezetben teheted meg, rögtön a munkára tudsz koncentrálni és nem lesznek az asztalodon zavaró cetlik, ott maradt kávésbögrék és egyebek.

Ezt a szokást igyekszem a gyerekeimnek is megtanítani, hiszen sokkal produktívabbá tesz.

Ágyazz be minden reggel

Nincs is lehangolóbb annál, mint amikor délután megérkezel haza és a bevetetlen ágy fogad. Én szeretem minden reggel megcsinálni, rendbe tenni az ágyneműt és letakarni egy ágytakaróval. Sokkal harmonikusabb és így nem folyik össze a reggel és az este.

Étkezési terv – Legyen egy heti menü tervetek

Én nagyon szeretem ezt a módszert, mert anyaként rendkívül megkönnyíti a napokat.

Étkezési tervvel nem csak a napi (vagy a hétvégi) főzést könnyítheted meg, hanem a bevásárlást is. Ha nagyjából tudod, hogy miket fogtok enni a héten, akkor az alapján állíthatod össze a bevásárló listát és így elkerülheted az élelmiszer pazarlást is, hiszen nem vásárolsz felesleges dolgokat.

Készítsd ki a ruhákat előző este mindenkinek

Ez az egyik kedvenc reggeleket megkönnyítő rutinom. Este kikészítem mindhárom gyerek és a saját másnapi ruhámat, így a reggeli káoszban nem kell zoknikat keresgélni, se olyan tiszta és vasalt ruhát, amire épp szükség van. Nem kell feltúrnom se a szekrényeket se a mosott, de még el nem pakolt ruhákat, mert minden ott van.

Kövesd a kiadásaidat

Ez egy régi szokás nálam, amit azóta megteszek, hogy elkezdtem dolgozni és meg kellett tanulnom beosztani a pénzt, hogy mindenre elég legyen a hónapban.

Rengeteg app is van, amivel nyomon követhetjük a havi kiadásainkat, és azt gondolom ez egy rendkívül hasznos dolog, így soha nem érhet meglepetés.

Ezek a dolgok nem túl bonyolultak, csak egy kis szervezés és rutinok kialakítása szükséges ahhoz, hogy rendszerezettek és szuper szervezettek legyenek a mindennapok.

 

pexels.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.