Család

Kell-e nyáron napirend a gyerekeknek?

Vajon mivel teszünk jobbat a gyerekeinknek, ha hagyjuk a nap nagy részében, hogy „csak úgy lézengjenek” és egész nap azt csináljanak, amit csak szeretnének, vagy legyen meg a napirendjük akkoris?

Manapság úgy érzem, hogy túlszervezzük a gyerekeink életét, folyton van valami program, és elfelejtjük a legfontosabbat,  azt hogy lehetséges, hogy ők csak otthon szeretnének ülni legózva, vagy babázva és nem elmenni a 26-ik programra, amivel szórakoztatni kívánjuk őket. Azonban azt sem szeretném, ha „unatkoznának” egész nyáron, vagy ha teljesen összefolyna mindennap, és hétfőn ugyanúgy nem csinálunk semmi értelmeset, mint szombaton. Tavaly is írtam már erről, hogy próbálom megtervezni a szünidőt, és idén is szólt már egy poszt a lehetséges programokról, de igyekszem azért megadni nekik a szabad játszási időt is. Most, hogy már túl vagyunk a nyári szünet nagyobbik részén, különösképpen nem szeretnék beszervezni nekik olyan programokat, amikhez semmi kedvük sincsen.

Ugyanakkor azt is gondolom, hogy valamennyire meg kell adni a kereteket nekik, hogy tudják hogyan és mi fog történni aznap. Ehhez pedig szeretnék megmutatni nektek egy olyan terméket, ami nekem pluszban segítségemre van, ez pedig a Lurkónaptár, ami egy képes heti tervező gyerekeknek mágneses felületen. Mi jelenleg az ovisoknak való verziót használjuk, mert nálunk korban a gyerekeket talán ez fedi le a legjobban (De ősztől az iskolás verziót is fogjuk már használni).

Általában törekszem arra, hogyha valahova megyünk majd a következő nap folyamán, azt már előző este mondjam nekik, hogy reggel már tudják, hogyan alakul a napunk, de ha épp otthon töltjük a napot, akkor arra kialakítottam egy úgynevezett nyári napirendet, ami sokkal lazább mint az évközbeni. Ilyenkor senkinek nincs ébresztő, addig alszik mindenki, ameddig csak szeretne/ vagy tud. Azért nagyjából egyidőben szoktak felébredni, így a reggelit közösen tudjuk elfogyasztani. A legtöbbször reggeli közben berakosgatjuk a naptár megfelelő rubrikáiba a „mágnes gyerekeket” az aznapi tevékenységeinknek megfelelően. Nálunk így néz ki egy átlagos szünidei nap:

Reggeli után következik egy kis szabadidő, amíg összedobom a lakás legfontosabb elemeit (mosás, rendrakás, ilyesmik), ha mázlim van jól eljátszanak együtt, ha épp nincs, akkor valamelyikkel foglalkozva végzem mindezt, vagy későbbre hagyom, és csak az ebédet  készítem el. A közös ebéd után jön a csendespihenő. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb megy aludni, a többiekkel pedig megpróbálunk halkabb tevékenységeket végezni. Néha mesét szoktunk nézni, sokszor rajzolunk, színezünk, kézműveskedünk, vagy legózunk, esetenként magukban is eljátszanak. Főleg a legnagyobb. Délután kimegyünk a szabadba, és ott játszunk, előfordul, hogy barátokkal találkozunk, vagy elmegyünk távolabbi játszóterekre, hiszen a változatosság mindig érdekes. Ezeket mind bejelöljük a naptáron, így mindenki tudni fogja, hogy mik a terveink aznapra, de akár  – ha már biztosak a programok-, a hét többi napját is felrakosgathatjuk, mivel ez egy heti tervező. Egyébként, ami szerintem egy fantasztikus ötlet, vásárolhatunk kiegészítő képeket is az alapkészlet mellé, hogyha szeretnénk több fajta tevékenységet (pl. sport, évszakok) is megjelölni egy-egy naphoz. (1 napra egyébként 4 tevékenység tehető be)

A nyaralás ideje alatt természetesen még kevésbé vesszük szigorúan a napirendet, hiszen akkor másként alakulnak a napok, strandolunk, kirándulunk, vagy csak úgy együtt vagyunk. A csendespihenőt megtartjuk, és azért este is figyelek, hogy viszonylag időben mindenki ágyba kerüljön, de azért a nyaralásokon kicsit lazább minden. A tervezőt egyébként mi idén a nyaralásra is elvittük magunkkal, és 1-2 kiegészítő mágnessel nagyon jól tudtuk használni ott is, ugyanis a gyerekek számára biztonságot ad, ha tudják hogyan alakul majd a napjuk.

Ősszel pedig visszatérve a mindennapok forgatagába szintén jól tudjuk majd használni, különösen az óvodát / iskolát kezdő gyerekeknek ajánlom, akik így jobban átláthatják a napjaikat, amíg belerázódnak. A heti tervezőn kívül egyébként kapható családi tervező naptár, jutalomtábla (amit én rajzolt verzióban – de előszeretettel alkalmazok is), valamint mágneses adventi naptár is. Egyedi kéréseket is tudnak teljesíteni, a rendeléshez kattintsatok ide: lurkonaptar.hu

Kiemelt kép: pexels.com

A bejegyzés a Lurkónaptárral közös együttműködés keretén belül készült el.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.