Könyvajánló

Készítsetek Kuflis társasjátékot vagy egy abszolút lapbookot

Kuflis kártyajáték pályázat nagycsoportos óvodásoknak

A Pagony Kiadó ismét közös ötletelésre és alkotásra hívja az óvodásokat. A gyerekek saját kuflis kártyajátékot készíthetnek, így értékes ajándékcsomagot nyerhetnek óvodájuknak.

A társasjáték-készítő pályázat nagycsoportos óvodások számára szól Dániel András Kuflik című könyvsorozatának egy szabadon választott epizódja alapján, melyre csoportonként egy kártyajátékkal lehet pályázni.
A pályázattal a kreativitás, a közös, kooperatív alkotás és játék mellett a Pagony segíteni kívánja a korosztályos kompetencia fejlesztését is.

A pályázatra beküldött játék fő elemei saját tervezésű, készítésű kártyák legyenek. Természetesen megengedett más eszköz használata is (pl.: korongok vagy dobókocka), amennyiben a kártyajáték lejátszásához ez szükséges.

A műfaj adott, de azon belül új mechanikákat is ki lehet találni vagy használhatók népszerű, de újragondolt mechanizmusokat is, mint például a memória alapú vagy a számolásra, sorba rendezésre épülő. De a közös játék épülhet hang vagy mozgás utánzására, lehet blöff alapú vagy ügyességi is.

Mit tartalmazzon a beküldött pályázati munka?

A társasjáték szabályának leírását (word vagy pdf formátumban).
A társasjátékról készült fotókat, amelyen a játék kellékei is jól látszódnak ( 3 – 10 db fotó, jpg formátumban).
– Rövid leírást arról, hogy a játék milyen kompetenciát kíván fejleszteni és miért erre esett a választás (Pl. a csoport nagy részének ez a hiány területe, vagy a választott képesség területére kevés a jól használható kártyajáték).

A pályázatokat az alábbi címre kell küldeni: tarsasjatekpalyazat@pagony.hu

Beküldési határidő: 2022. április 25.

Fontos, hogy beküldött anyagon fel legyen tüntetve az intézmény neve, a pályázat elkészítését segítő óvodapedagógus, és természetesen a játékot tervező csoport neve is.

Eredményhirdetés: 2022. május vége, a Gyereknaphoz kapcsolódóan – a pontos dátumról a pályázókat e-mailben értesítjük.

A zsűri tagjai: Fenyő Enikő (óvodapedagógus), Megellai Emese (játékszakértő, a Pagony Játékház munkatársa)

A zsűri díjazza az egyediséget, kreativitást, a vizuális megjelenést.

A három legkiemelkedőbb pályázati munkát beküldő csoportok értékes, a témához kapcsolódó Pagony könyv- és játékcsomagban részesülnek:

Első helyezett: Kuflibingó, Játszd újra, kufli!, Kuflikupac kártyajáték, Csoda és Kósza – Ollé!, A kuflik és az Akármi
Második helyezett: Jó étvágyat, kuflik!, Kuflikupac kártyajáték, Óvodás vagyok, A kuflik és az Akármi
Harmadik helyezett: Kuflikupac kártyajáték, Óvodás vagyok, A kuflik és az Akármi

A Pagony előző pályázatához hasonlóan minden pályázó számíthat egy kis meglepetésre is.

ABSZOLÚT TÖRI – ABSZOLÚT LAPBOOK

Interaktív pályázat 5-6. osztályosoknak

Az idei tanév tavaszi félévében a Pagony Kiadó az Abszolút töri sorozatához kapcsolódó izgalmas, új lendületet adó pályázatot hirdet. A pályázók értékes könyvcsomagot, vagy akár egy rendhagyó irodalomórát is nyerhetnek. A pályázat a kiadó egyre bővülő kínálatú és népszerű Abszolút töri sorozatának két könyvéhez kapcsolódik.

Az 5. osztályos csoportoknak Mészöly Ágnes A királyné violája című könyve alapján kell dolgozniuk és lapbookot készíteni. A feldolgozandó fejezetek letölthetők a pagony.hu oldaláról. (https://www.pagony.hu/resources/public/a_kiralyne_violaja_reszletek_oldalankentpdf.pdf). Az elkészült lapbookot a csoport egy vagy több kiválasztott tagja mutatja be, és a csoport egy másik tagja felvételt készít a bemutatóról.

Ezeket a rövid, maximum 10 perces (de lehet rövidebb is!) videókat kérjük feltölteni posztként a facebookra a pályázat kiírása alatt a „Bejegyzések” közé. (https://www.facebook.com/events/383000347158856) .

A posztban kérjük, tüntessétek fel: – iskolátokat, osztályotokat, tanárotok és az alkotók nevét is!A szövegrész alapján elkészítendő lapbook mérete, formátuma teljesen szabadon választott. Amit kérünk, hogy az alábbi kérdésekre születő kreatív, illetve kutatómunkán alapuló megoldásokat, válaszokat tartalmazza a lapbook:

1. Tervezzétek meg a gyökérterem alaprajzát!
2. Hogyan képzelitek el a főhősöket? Rajzoljátok le őket egy olyan helyzetben, amely megmutatja szerintetek legjellemzőbb tulajdonságaikat!
3. Bővítsétek új termékekkel Tempi Bori néni büféjének kínálatát! Írjátok le az adott étel történelmi hátterét!
4. Készítsétek el egy lapbook zsebbe az alábbi szereplők névjegyét: Aragóniai Beatrix, Antonio Bonfini, Corvin János, Kinizsi Pál, Galeotto Marzio
5. Készítsétek el az alábbi kifejezések magyarázatát egy másik lapbook zsebbe: talján csepűrágók, reverenda, vasba verni, gyengeelméjű, virtuskodás, eretnek gondolat
6. Írjatok egy képzeletbeli jelenetet, amelyben Corvin János a XXI. században találja magát az iskola büféjében!

A 6. osztályos csoportoknak Wéber Anikó Az ellenállók vezére című könyve alapján kell dolgozniuk és lapbookot készíteni. A feldolgozandó fejezetek letölthetők a pagony.hu oldalán – (https://www.pagony.hu/resources/public/az_ellenallok_vezere_beliv_reszletek_oldalankent.pdf)

Az elkészült lapbookot a csoport egy vagy több kiválasztott tagja mutatja be, és a csoport egy másik tagja felvételt készít a bemutatóról.
Ezeket a rövid, maximum 10 perces (de lehet rövidebb is!) videókat kérjük feltölteni posztként a facebookra a
pályázat kiírása alatt a „Bejegyzések” közé. https://www.facebook.com/events/383000347158856
A posztban kérjük, tüntessétek fel: – iskolátokat,osztályotokat, tanárotok és az alkotók nevét is!

A szövegrész alapján elkészítendő lapbook mérete, formátuma teljesen szabadon választott.
Amit kérünk,hogy az alábbi kérdésekre születő kreatív, illetve kutatómunkán alapuló megoldásokat, válaszokat tartalmazza a lapbook:

1. Tervezzétek meg a gyökérterem alaprajzát!
2. Hogyan képzelitek el a főhősöket? Rajzoljátok le őket egy olyan helyzetben, amely megmutatja szerintetek legjellemzőbb tulajdonságaikat!
3. Bővítsétek új termékekkel Tempi Bori néni büféjének kínálatát! Írjátok le az adott étel történelmi hátterét!
4. Mi Kristóf leggyakrabban emlegetett tulajdonsága? Nyomozzatok utána, hogyan lehet ez összefüggésben a kiegyezés korával?
5. Az 5. fejezetben számos történelmi személyiség szerepel. Egy lapbook zsebben készítsd el a névjegyüket!
6. Írjatok egy képzeletbeli jelenetet, amelyben Flóra és András a XXI. században találja magát az iskola büféjében!

Az elkészült lapbookot bemutató videó feltöltésének határideje: 2022. április 29.

Eredményhirdetés: 2022. június elején

A zsűri tagjai: Návai Péter (ELTE Radnóti Miklós Gimnázium, magyar-történelem szak), Vinczellér Katalin Veres Pálné Gimnázium, magyar-média szak, Pagony Kiadó munkatársa).

Nyeremények:
1. helyezett: értékes könyvcsomag a Pagony Kiadó Abszolút könyveiből +rendhagyó irodalomóra Mészöly Ágnessel vagy Wéber Anikóval

2. helyezett: értékes könyvcsomag a Pagony Kiadó Abszolút könyveiből

3. helyezett: értékes könyvcsomag a Pagony Kiadó Abszolút könyveiből

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/383000347158856