Család,  Életmód

Készüljünk az ovikezdésre

Legyen szó akár óvoda, akár bölcsőde kezdésről, a szeptember ilyenkor mindig egy kicsit megviseli a családokat, ha (új) közösségbe kerül a gyerek. Kit jobban, kit kevésbé, de a beszoktatásra éppen ezért érdemes felkészülni.

Természetesen minden gyermek másképpen reagálja le a közösségbe kerülést, vannak akik könnyebben veszik az akadályokat, és vannak, akiknek viszont több idő szükséges a szülőtől (főleg az anyától) való elváláshoz. Ez teljesen rendben is van így, ezért is gondolom azt, hogy minden esetben érdemes készülni rá.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam erről, (IDE kattintva újraolvashatjátok) most azonban olyan mesekönyveket, valamint egy óvoda kezdő kis dobozt szeretnék ajánlani, amelyek segítségére lehetnek a kisgyermekeknek a felkészülésben.

A mesekönyvek közül az első kettő a ráhangolódásban segít, a második kettő pedig az óvodai mindennapokat mutatja be.

Elsőként Finy Petra idén megjelent mesekönyvét, az Óvodások kézikönyvét szeretném megmutatni:

Ez a gyönyörű rajzokkal teli mesekönyv nagyon kedvesen meséli el egy Luca nevű kislány szemszögéből nézve milyen is az ovikezdés. Milyen volt amikor először látogattak el megnézni az óvodát, aztán miket szereztek be a nyáron az ovikezdésre, majd hogyan telt az első nap, és hogyan szokják meg az óvodai mindennapokat a gyerekek, szereznek barátokat és válnak igazi ovisokká. A kedves és jól érhető szövegnek és a rajzoknak köszönhetően könnyedén elképzelhetik a kicsik, hogy milyen lesz amikor ők is ovisok lesznek. A könyv végén egy ovis napló is helyet kapott, ahol minden fontosabb emléket rögzíthetünk az óvodás évekről.

Finy Petra: Óvodások kézikönyve, Manó Könyvek, 2019

Egy másik nagyon aranyos mesekönyv, a Naphegy Kiadónál megjelent Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi című kötete.

Egyébként is nagyon szeretjük Kicsi Mimi történeteit (a legújabb részben Mimi már az iskolára készül) és sokat olvasgattuk ahogy Mimi az óvodára készült. Ők is ellátogattak az anyukájával megnézni az óvodát, jelet is választhatott magának, s habár nagyon izgult, és legszívesebben a mamájával maradt volna otthon, hamar megszokta az óvodát és barátokat is szerzett. A kedves mesét Horváth Ildi rajzai teszik még jobban szerethetővé.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi, Naphegy Kiadó, 2015

Vadadi Adrienn ovis meséit talán nem kell külön bemutatnom, itt a blogon is szerepelt már korábban. Vannak azonban legkisebbeknek szóló mesék is, akik épp most kezdik el az óvodát. Ilyen az Ákos óvodába megy című mesekönyv is, amelyben három történeten keresztül leshetjük meg Ákos ovikezdését, ami az elején nem megy könnyen, de aztán persze sok játékkal és kedvességgel ő is boldog óvodás lesz.

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy, Pozsonyi Pagony Kft., 2015 (Igor Lazin rajzaival)

Bogyó és Babóca az óvodában szintén egy olyan klasszikus Bartos Erikától, amellyel szinte minden kisgyerek először ismerkedik meg egy óvodai nappal. Az én gyerekeim nagyon szerették hallgatni, amikor még nem jártak óvodába, hogyan alakul a bogárkák napja az oviban.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában, Pozsonyi Pagony Kft., 2011

Ezek az aranyos ovikezdő dobozok pedig két anya közös munkájából születtek meg.

Csibi Boróka illusztrátor és animációs rendező, valamint Levente Dorka, a Miaszösz textiljátékok tervezője és alkotója, kéz a kézben megálmodtak és létrehoztak egy új, apró kis családtagot, a Miniszöszök képében.

Ez a derűs kis Miniszösz – aki ezúttal zsebtündér, zsebmackó, zsebibálna, illetve zseboroszlán formáját ölti – mindenhol a gyerekekkel lehet már a bölcsődei vagy óvodai évkezdést megelőző hetekben, napokban is. A gyerkőcök akár meg is taníthatnak neki mindent a családotokról, az otthonotokról, elmondhatják neki a titkaikat, örömeiket, félelmeiket. Amikor pedig eljön a pillanat, hogy el kell búcsúzni anyától, vele lesz a zsebszösze apró otthonában – mely egyben a Ti otthonotoknak egy szeletkéje – és bármikor kisfiad vagy leánykád fülébe súgja újra kedves szavaidat, emlékezteti a közös élményekre, megérti kisgazdája akár ki sem mondott szavait is. Egy igazi, bizalmas kis barát, amíg anya vagy apa délután meg nem érkezik értük.

A Miniszöszök csodás hangulatú, tökéletesen egyedi, limitált példányszámban készülő, kézzel festett fa dobozkákban laknak. Készíthettek számukra ágyneműt, apró ennivalót, alvótársat! Ezek az együtt megalkotott kiegészítők még személyesebbé teszik majd Miniszöszötöket, csakúgy, mint az otthonául szolgáló dobozkát.

A Miaszösz játékok készítőjéről, Dorkáról korábban már olvashattatok a blogon, most pedig egy csodálatos ovikezdő csomagot készítettek Borókával együtt, jó szívvel ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy minden kisgyermek kedvencévé válnak villámgyorsan a Miniszöszök. Ha szeretnétek ti is ilyen dobozt a kisgyermeketeknek, a Miaszösz oldalán megrendelhetitek: miaszosz.hu

Boróka további illusztrációit pedig IDE kattintva vásárolhatjátok meg.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.