Könyvajánló

Miért szeretjük a böngésző könyveket?

Sokáig nem tudtam, hogy mire lehet jó egy böngésző könyv, de innen-onnan mindig hallottam, hogy mennyire szeretik. Aztán egyszer egy könyvesboltban a kezembe akadt, és megértettem, hogy miért is annyira fantasztikusak.

Ha visszagondolunk gyerekkorunkra a Tesz-Vesz város és a többi Richard Scarry könyv is böngésző volt, és mi is imádtuk őket. Cicó és a többi szereplő a mai napig kedves emlékeket ébresztenek  bennem, és a legjobb, hogy most már a gyerekeim is ismerik.

De a mai böngészők is felveszik a versenyt velük, a könyvesboltokban jobbnál-jobb böngészőket lehet találni. Vannak tematikusak, amik egy-egy évszakhoz, vagy városhoz kötődnek. Vannak utazás témájúak, vagy pl. ünnepekhez kapcsolódóak is.

De mi is az a böngésző könyv: ezek olyan könyvek, amikben az esetek többségében nincs egyáltalán szöveg, vagy csak pár szó, ellenben gyönyörű képekkel van tele, amik sokszor egy témát járnak körül. A lényeg ezekben a könyvekben, hogy a gyerek (és vele együtt a felnőtt is) nézegessen meg minden egyes apró részletet. Így a kisebbek is élvezik, hiszen ők még csak inkább a képeket szeretik megnézni, a nagyobbak pedig kitalálhatnak történeteket, amik az adott képhez kapcsolódnak. Ezáltal fejleszti is őket, beindítja a fantáziájukat, jót tesz a szókincsüknek.

Most már nekünk is van egy pár böngésző könyvünk, és még tervezek is venni, mert tényleg nagyon szeretjük őket, és mindenkinek csak ajánlani tudom, akár kicsi, akár nagy gyereke van, még mi szülők is élvezzük. (Közeledik a karácsony, ez például lehet egy jó ajándék is a gyerkőcnek.)

Meg is mutatok párat, amiket szerintem érdemes lehet beszerezni:

Karácsonyi böngésző (Kőszeghy Csilla, Naphegy Kiadó 2016)

Ezt tavaly vettem, hogy a gyerekekkel ráhangolódjunk az ünnepekre, és nagyon sokat nézegettük. Egy város készülődését mutatja be szépen kidolgozott gazdag részletekkel. Nagyon ajánlom például az adventi időszakra.

A kisvakond úti böngészője (Zdenek Miler, Móra Könyvkiadó 2012)

Ezt utazáshoz vettem, de természetesen itthon is gyakran kerül a kézbe. A Kisvakond beutazza a Földet, kipróbál mindenféle járművet, és persze a barátaival is találkozik. Kisvakond rajongó gyerekeknek „kötelező”.

Nem hiszek a szememnek! – Képtelenségek keresőkönyve (Falko Honnen, Tessloff és Babilon Kiadó, 2010)

Ez egy igazán vicces könyv, tele képtelenséggel. Pl. lifttel közlekedő tyúkok, zenét hallgató disznó, síelő pincér a cukrászdában. Annyira sok vicces képet tartalmaz a könyv, hogy órákra leköti a gyerkőcöket (és szüleiket) mire minden mókás dolgot felfedeznek. 5 éves kortól ajánlják, de nálunk már a 3 éves középső is élvezettel nézegeti, és nagyon jól megtalálja a vicces dolgokat.

Én egyébként az évszakos böngészőket tervezem majd megvenni, mert úgy tudom, hogy ugyanazok a szereplők minden egyes évszakban megjelennek, s így követhetjük nyomon a történetüket. Valamint Tom Schamp: Mindenre képes szótárát (Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft. 2017) – ami a szerző szerint a világ legnagyobb és legviccesebb böngészője. Lapjain tematikus csoportokban jelennek meg az otthoni és kerti kellékek, a szárazföldi és vízi állatok, az egzotikus növények, ételek és italok, öltözékek, évszakok, sportok és művészetek.

pixabay.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is. Még több tartalomért keress fel a Facebookon is, ide kattintva tudod megtenni.