Életmód

Szilvás pite nálunk az őszi kedvenc

Egy jó pitére szinte mindig van alkalom, egyrészt mert könnyű elkészíteni, másrészt mert nagyon finom. Most ősszel az almás, körtés mellett a szilvás pite is szuper választás. Vigyázat, gyorsan fogy.

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt + a nyújtáshoz
12 dkg vaj/margarin
6 dkg porcukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:

6 dkg vaj/margarin
6 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csapott teáskanál sütőpor
fél citrom héja
10 dkg liszt
50 dkg magozott szilva felszeletelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál (barna) cukor

A tésztához a lisztet, a vajat, és a porcukrot elmorzsoljuk, a tojássárgájával együtt sima tésztává gyúrjuk, majd fóliában 30 percre a hűtőbe tesszük.

Egy kb. 30 cm átmérőjű piteforma alját sütőpapírral kibéleljük, a tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a forma oldalára is jusson. Sütőpapírral befedjük a tészta tetejét is, és a forma feléig rizst vagy babot öntünk nehezékként, hogy ne púposodjon fel. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla a nehezéket.

A töltelékhez a puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül a sütőporral és citromhéjjal elkevert lisztet is. Egyenletesen eloszlatjuk az elősütött tésztában.

Ráhelyezzük a szilva szeleteket, megszórjuk fahéjas barna cukorral, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is. Még több tartalomért keress fel a Facebookon is, ide kattintva tudod megtenni.