Életmód

Mindent a császármetszésről

Habár én egyik gyermekemet sem császármetszéssel szültem, a környezetemben sok az érintett. Akár programozott császármetszésről van szó, akár váratlanul alakul így a szülés, sokan nincsenek felkészülve arra, hogy pontosan mi fog történni.

Ennek a bejegyzésnek elsődleges célja, hogy felhívjuk a még szülés előtt álló leendő anyukáknak és a császárral szült édesanyának a figyelmét egy olyan weboldalra és mobilalkalmazásra, amelyeken informálódhatnak a hasi szülésssel kapcsolatban.

A császármetszéssel kapcsolatban a mai napig rengeteg tévhit kering, a műtét megelőzési lehetőségeiről, menetéről és következményeiről, a beavatkozás utáni regeneráció lépéseiről alig hall érdemi információkat egy átlag kismama. Miközben a WHO 10-15 % körüli császározási arányt tart ideálisnak és elfogadhatónak, hazánkban 40%-ban, míg globálisan 21,1%-ban születnek császármetszéssel a babák.*

Így utólag visszagondolva az én szülésélményeimre rá kellett jönnöm, hogy nekem sem volt semmilyen fogalmam vagy információm arról, hogy mi történne ha császármetszésre kerülne a sor. Nyilván mivel természetes szülésre készültünk ezért fel sem merült, de bármikor alakulhatott volna úgy, hogy nem az lesz a vége. Soha nem gondoltam ebbe bele, de több ismerősöm is járt úgy, hogy az első babát hüvelyi úton megszülték mindenféle komplikáció nélkül, a második babánál azonban valamiért császármetszésre került sor végül. Emlékszem, hogy mesélték mennyire meg voltak ijedve, mert nem tudták mi és hogyan fog zajlani, és mivel cselekedni kellett, nem is volt idő, hogy elmagyarázzák nekik.

A szülés utáni regenerálódás is hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul hiába rutinműveletről van szó, azért nem szabad elfelejteni, hogy ez egy komoly hasi műtét.

„A szülésről való elképzeléseink sokszor tele vannak tévhitekkel, és nem biztos, hogy van mellettünk olyasvalaki, aki segít tisztán látni. A császármetszés ráadásul hatással van a pszichénkre, testünkre és környezetünkre, rövid és hosszú távon is” – magyarázza, Veisenberger Eleonóra dúla, perinatális szaktanácsadó jelölt, a Császárvonal szakértője és minden várandós anyát arra biztat, ismerkedjen a császárral, a császár utáni hüvelyi szülés témakörével is. Az előzetes információszerzés ugyanis magabiztosságot adhat, ráadásul a megfelelő tájékozódás nyomán a hasi szülés meg is előzhető, akár már szülésünk helyszínének tudatos megválasztásával, ahol a császárarányok alacsonyak, a VBAC-mutatók kedvezők. Kiemeli továbbá, hogy műtét esetén is – mely ritkán néz ki úgy, mint a kórházas sorozatokban –, megilleti az anyákat a korrekt tájékoztatás. „llyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy az anya kompetenciaérzete ne sérüljön, és ha mégis, az ahhoz való visszatalálás gördülékeny legyen. Ez pedig a kórházi személyzet feladata, erre mindig kellene hogy legyen idő.”*

Kép forrása: csaszarvonal.hu

A császárral kapcsolatos hiteles információk közvetítése volt a célja a Császárvonal projektnek is, mely két édesanya (Kiss Verus egészségügyi újságíró és Rákosi Dóra gyógytornász, IBCLC) komplex kezdeményezése. Munkájuk során szakértők segítségével egy informatív, ingyenes mobilapplikációt álmodtak meg (Android, iOS), melyben a császár előtti, a kórházi és a gyermekágyi időszakról is részletesen olvashatunk. Az alkalmazásban előfizethető egy hiánypótló, gyógytornászok által összeállított videós csomag is, mely a szülés utáni első három hónap regenerációs programját tartalmazza (posztoperatív és gyermekágy utáni torna, légzőtornák, hegmasszázs, sebkímélő mozdulatok).*

Több olyan beszámolót is hallottam az ismerőseimtől, hogy véleményük szerint nem kaptak megfelelő tájékoztatást a műtét után se, nem tudták milyen gyógyulási idővel számolhatnak egyáltalán. Éppen ezért én már mindenkinek szoktam ajánlani ilyen esetekben, hogy nézzék meg a Császárvonal oldalát, sőt akár töltsék is le a mobilalkalmazást, ahol informálódhatnak.

Kiemelten fontosnak tartom, hogy minél több emberhez juthasson el az információ, hiszen bármikor előfordulhat, hogy egy sima szülésre felkészült anyuka a műtőasztalon találja magát. Előtte nem biztos, hogy van idő felkészíteni, de utána mindenképpen jó, ha tudja mikor kihez forduljon és tisztában van a lezajlott folyamattal és a császár utáni lehetőségekkel.

Bővebb információkért látogassatok el a Császárvonal weboldalára: www.csaszarvonal.hu.

Vagy keressétek fel a zárt Facebook csoport, ahol beszélgethettek is a témáról: https://www.facebook.com/groups/csaszarvonal/

 

*Forrás: csaszarvonal.hu

Kiemelt kép: pexels.com

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.