Könyvajánló

Nagy négyes – avagy mese a gyermeki elfogadásról

Köztudott, hogy a gyerekek néha nagyon gonosz módon tudnak viselkedni egymással, különösképp, ha valamelyik társuk más, mint ők. De szerencsére ennek az ellenkezőjére is szép számmal van példa.

A mai bejegyzésben egy olyan mesekönyvet szeretnék bemutatni nektek, amely az izgalmas történetek mellett észrevétlenül problémamegoldásra, fejlődő szemléletmódra tanítja a gyerekeket. Sas Gabriella: Nagy Négyes – kezdetek című könyve ugyanis olyan 4 jóbarát kalandjairól szól, akik minden gyerekhez hasonlóan imádnak a kertben játszani, folyton kalandokat keresnek és élik az átlagos gyerekek életét. Csakhogy ők nem teljesen átlagos gyerekek.

Adri, a csapat lány tagja ADHD-s, Bence beszédészlelési zavarral küzd, Mór mozgássérült és autista. Simon az egyetlen átlagos a barátai közül. Ő éppen ezért rendkívül empatikus. Közös bennük, hogy mindannyian imádják a természetet.

És ez a közös hobbi elvezeti őket egy olyan mesebeli helyre, ahol mindenkinek szuperképessége lesz. De nem ám a mesékből, filmekből ismert szuperhősök képében, hanem mindenkinek az a képessége erősödik fel, amiben egyébként a legügyesebb a való életben is. Adrinak például rettentő nagy a mozgásigénye, így a varázserdőben rendkívül gyors lesz. Bence ügyesen szerel, az erdőben ebben lesz még sokkal ügyesebb.  Mór érteni kezdi az állatok beszédét, Simon pedig roppant erős lesz a varázserdőben.

Már első látogatásuk alkalmával segítenek az erdőben élő állatoknak, hogy aztán még több további közösen átélt élményben legyen részük. És ezek alatt a közös kalandok alatt segítik egymást, kiállnak egymásért, közösen, együtt dolgozva keresnek megoldást egy-egy felmerülő problémára. Pont ugyanúgy, ahogy a való életben is tennék. Ezzel kítűnő példát mutatnak, hogyan lehet együtt játszani úgy, hogy bizonyos dogokban különbözőek, s egyiküknek még a mozgásban is segíteni kell néha.

Pontosan ez a könyv fő üzenete is, hogy a gyerekeket megfelelő értékrendre, egymásra való odafigyelésre ösztönzi, valamint segít felépíteni a megfelelő önképet, javítja az önértékelést. Megtanít valamint arra is, hogy mindenkinek vannak erősségei, csak meg kell találni azt.

A szövegek úgy íródtak, hogy a kalandozó és rövid figyelmet is megtartsák.

A történet mindezek mellett roppant érdekes, végig fogva tartja a figyelmet és olyan mesés kalandok felé kalauzolja az 5-10 éves korosztályt, amelyekben szerintem minden gyerek szívesen részt venne.

Ez a könyv hiánypótló, és mindenkinek (gyereknek és felnőtnek egyaránt) ajánlom, aki szerint szintén kiemelkedően fontos, hogy elfogadóak legyünk mindenkivel, akkor is, ha kicsit más, mint a többiek.

Fontosnak tartom, hogy beszéljünk a gyerekeinkről arról, hogy vannak másfajta gyerek is, akik lehet, hogy valamiben különböznek a társaiktól, de ugyanolyan kedvesek, ugyanazok a dolgok érdeklik őket mint a többieket, és őket úgy kell elfogadni és szeretni, amilyenek. Szerintem a gyerekek időnként könnyebben meg is bírkóznak ezzel, mint mi, felnőttek.

Ha szeretnétek többet is megtudni a könyvről, illetve a fejlődőszemléletmódról, látogassatok el a Fejlődőszemléletmód oldalra.

(Sas Gabriella: Nagy négyes – kezdetek – A varázskapu rejtélye, megjelent az Ideafocal Bt. kiadásában)

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.