Életmód

Tölts újra!

Nemrégiben részt vettem egy környezettudatos eseményen a BWT Magyarország meghívásából, ahol nem csak az egyszerhasználatos műanyagpalackok kiküszöbélésének fontosságára hívták fel a figyelmet, hanem megoldást is kínálnak az eldobható palackok csökkentésére.

Tölts újra kampány

A kampány célja ugyanis az, hogy vigyük magunkkal a kulacsunk, és ha megszomjazunk ne egy újabb eldobható palackos vizet vásároljunk a legközelebbi boltban, hanem töltsük újra a saját palackunk.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztak Magyarország felelős vendéglátóhelyei, akik (V)ízlelőhelyekké válnak, így mostantól bármikor betérhetünk hozzájuk újratölteni a kulacsunk friss, szűrt vízzel.

Ehhez kifejlesztettek egy szuper applikációt is, amelyet letöltve azonnal láthatjuk egy térképen, hogy melyik (V)ízlelőhely van hozzánk a legközelebb. Minden egyes újratöltésnél ráadásul pontokat is gyűjthetünk, s így azon túl, hogy  csökkentjük a PET palackok használatát, a Lámpás 92 Alapítványt is 1 Ft-tal támogathatjuk, akik több száz fogyatékossággal élő embertársunk életét segítik. A cél: 1 millió palackfeltöltés.

be water – be local

A (V)ízlelőhely kampány küldetése, hogy támogassa a helyi vízkészletek felhasználását és felhívja a figyelmet a folyadékbevitel fontosságára. Alternatívát biztosít az ivóvíz pótlásra azoknak, akik szeretnének műanyagmentesen élni.

A vendéglátóhelyek is keresik azokat a megoldásokat, amivel csökkenthetik a műanyag szennyezést. Gasztro partnereik jó minőségű, szűrt, helyben lévő vizük felajánlásával támogatják a kezdeményezést és azokat, akik szeretnének tenni a környezetükért.

A kerekasztal beszélgetésen Gyetván Csaba arról kérdezte vendégeit Földes Eszter valamint Döbrösi Laura színésznőket, hogy mikor és hogyan kezdtek el környezettudatosabban élni. Mindketten kiemelten fontosnak tartják a környezettudatos életmódot, és szeretnék minél több ember figyelmét felhívni ennek fontosságára. Bezerics Dániel a Paletta éttermek tulajdonosa (amelyek szintén (V)ízlelőhelyek) kiemelte, hogy éttermeiben is törekednek az újrahasznosított termékek használatára, különösképp ha valamiből egyszerhasználatossal kell dolgozniuk, de megemlítette például azt is, hogy az alapanyagok beszerzésénél hogyan próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, vagy hogy környezettudatos tisztítószereket használnak. Rákóczi Ferenc pedig a Lámpás 92 Alapítvány képviseletében volt jelen, és bemutatta a csodaszép optikai lencséből készített re-design nyakláncot, amelyet a fogyatékkal élő fiatalok készítettek.

Azon túl, hogy mostantól kezdve nem kell berohannunk a legközelebbi boltba vizet venni, ha kifogyott a kulacsunk még segíthetünk is az újratöltéssel. Én ezentúl mindig használni fogom a vízlelőhely alkalmazást, már gyűjtöttem is pontot. Tegyetek ti is így!

További információ: vizlelohely.hu

Az applikáció letölthető:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.bwt.vizlelohely

https://apps.apple.com/hu/app/v%C3%ADzlel%C5%91hely/id1470226492

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.