Életmód

Ezekről nem csak a Föld Napján esik szó nálunk

Amit nem győzők megtanítani a gyerekeimnek, és már itt a blogon is többször volt téma, az a környezetvédelem és a tudatos életmód. Akármennyire is igyekszünk, még mindig bőven van mit fejlődnünk, de ez az az út, amiről soha nem fogunk letérni, még ha jóval lassabban is haladunk rajta, mint a kezdetekkor képzeltem (bővebben ITT). És ezt a szemléletet a gyerekeimnek is igyekszem mindennap átadni.

Szelektív hulladékgyűjtés

Amióta elkezdtünk tudatosabban élni jelentősen csökkent a kukánk tartalma, nőtt viszont a szelektív kukába helyezett szemetünk mennyisége. Bármennyire is szeretném, nem nagyon van lehetőségünk csomagolás mentesen vásárolni, persze, amikor tudom, mindig így teszek, arra viszont nagyon figyelünk, hogy minden a megfelelő szemetesbe kerüljön. Hiszen ez ma már azt gondolom, hogy alap.

Újrahasznosítás

Mindig is utáltam olyan dolgokat kidobni, amik még teljesen jól funkcionáltak, de már nem volt rá szükségünk. Mindig igyekszem ezeknek új lehetőségeket keresni és addig használni a tárgyakat, ameddig csak lehet.

Mi többek között ilyeneket is szoktunk készíteni: Készíts asztali ceruzatartót

További ötletek az újrahasznosításra ITT találhatóak.

Háztartási műanyag csökkentés

Műanyagzacskók, kávéspoharak, műanyagpalackok, vásárlásból fennmaradt csomagolások. Csak néhány dolog, amit az elmúlt években elkezdtünk kiiktatni az életünkből. Az első dolog az ásványvizes és papírpoharas kávé volt, amiről lemondtunk. Szénsavas üdítőket egyébként sem szoktunk venni, így egy ideig az alkalmankénti szénsavas víz volt a „mumus” de nagyjából egy éve már azt is kiváltottuk egy szódagéppel. Mindannyiunknak van kulacsa, a felnőtteknek kávés pohara és a vásárlásnál is arra törekszünk, hogy újrazsákokkal oldjuk meg.

Adományozás, használt ruha vásárlás

Mindig is vásároltam használt ruha üzletekben, néha igen jó állapotú márkás, különleges ruhákat is ki lehet fogni töredék áron, és nem mellesleg a környezetet is kíméljük. A körforgásba pedig már a másik oldalról is beszálltunk, ugyanis rendszeresen eladományozzuk a kinőtt, már nem hordott jó állapotú ruháinkat.

Edukáció

És természetesen, ahogyan már többször is említettem korábban, hiszek a példamutatás erejében, ezért lépten-nyomon a gyerekeimmel is beszélünk ezekről a dolgokról. Rengeteg mesekönyvet is olvasunk a témában, legutóbb a Geopen Kiadó Óvd a bolygót című sorozata lett a kedvencünk, de sok más könyvet is forgattunk már, ezekről ITT írtam korábban.

Jövőbeni terveink között egyébként a komposztálás is szerepel, amit részben, kicsiben el is kezdtünk, de remélem hamarosan jobban az életünk részévé válik ez is.

Nektek van olyan, ami nehézséget okoz ezen az úton elindulni vagy ami megakaszt valahol?

 

freepik.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, valamint a Pinteresten is megtalálsz.