Család,  Életmód

Ma vajon mit főzzek? – Menütervezés nagycsaládra

Nők generációit érinti a kérdés nap mint, nap, hogy vajon mit főzzenek aznap, másnap!? És muszáj mindig főzni? És hogyan tervezzük meg, hogy mit készítsünk? Egy kicsit körbejártam ezt a kérdést, mert néha bizony kifogyok az ötletekből.

Nekünk mindig voltak olyan szakaszok az életünkben, amikor rendszeresen főztem, és voltak amikor másképpen oldottuk meg a napi ebédet. Ezek azok az időszakok voltak amikor mondjuk nagyon picik voltak a gyerekek, és egyszerűen nem volt időm még főzni amellett, hogy ellátom őket. Ilyenkor a legtöbbször valamilyen ételfutár szolgáltatást vettem igénybe, mert egyrészt ez volt a legkedvezőbb árú, másrészt minden reggel pontosan megérkezett az ennivaló. Kényelmes volt na. Persze sokszor már unalmassá vált, ilyenkor kihagytunk 1-2 hetet, aztán újra rendeltem. Nemrégiben azonban olvastam arról, hogy az egyik ilyen céghez köthető cégnél nem megfelelően tárolták az élelmiszereket, és mivel már egy ideje egyébként is gondolkoztam azon, hogy befejezem a rendelést, így ez megadta a kellő elhatározást.

Így tehát jöhetett a számomra egyik nehéz kérdés, hogy kitaláljam mikor mit főzzek, amit nagyjából mindenki szívesen megeszik, és viszonylag gyorsan el is készül, hiszen sokszor még hétvégén sincs időm órákig a konyhában állni. Talán az az egyik mázlim, hogy szeretek főzni, sütni még inkább, úgyhogy ezzel nincs igazán probléma. Hét közben 2 főre kell csak főznöm, mert a legkisebb kivételével mindenki a saját intézményében ebédel. A hétvégék már nagyobb falatnak ígérkeznek, főként, hogy szeretünk programokat is szervezni, így néha nehezebb megoldani.

Menütervezés felsőfokon?

Próbáltam kérdezősködni ismerősöknél, illetve nézelődtem a neten is a témában, hogy ki mi alapján állítja össze a heti/napi menüt, hogy változatos ételekkel kínálja a családot, és egyáltalán minden nap főznek-e, vagy csak hetente párszor, vagy csak hétvégente. Azt kell, hogy mondjam nagyon vegyes képet kaptam erről. Egy barátnőm például a hűtőn egy papírra felírva gyűjti a vacsora ötleteket, hogyha semmi sem jut eszébe, akkor csak ránéz és kiválaszt egyet a tuti tippek közül. Egy másik barátnőm mindennap főz a gyerekek mellett is, hiszen ezt tanulta otthon, így szokták meg. Vannak olyan ismerőseim is, akik kizárólag hétvégén főznek, de akkor többfélét és a rá következő héten azokat eszik. Olyat is ismerek aki hétvégén főz ugyan, de hét közben nem, mindenki eszik a munkahelyén, iskolában/óvodában. Szóval nagyon nehéz bármilyen következtetést levonni az általam megkérdezettek válaszaiból, hiszen ahány család, annyi szokás. A menütervezés terén is hasonlókat tapasztaltam, van aki mindig a jól bevált pár ételt főzi (ő nyilván nem főz minden nap), van aki pedig folyamatosan újabb és újabb receptek után kutat, és mindig kipróbálnak valami újdonságot is megszokott kedvencek mellé. Én azt hiszem valahol a kettő közöttinek érzem magam, vannak kedvenceink, amiket  viszonylag gyakran is szívesen megeszünk, de azért szeretünk újdonságokat is kipróbálni.

Mit együnk és milyen gyakran?

Ez az egyik sarkalatos pontja az egész tervezésnek, hiszen nyilvánvalóan szeretnék változatos, egészséges ételeket az asztalra tenni, és nagyrészt ettől függ a következő heti bevásárlás is. Ahogy írtam fentebb is, a hétköznapokon csak kisebb adagokat kell megfőznöm, és szerencsém is van úgy tűnik, ugyanis a legkisebb egyelőre nagyjából mindent megeszik amit készítek. Amikor pedig a többiek is itthon vannak, akkor próbálom úgy alakítani menüt, hogy mindenki megtalálja benne az ínyére valót.

Egy külön rendszert még nem állítottam fel, hogy mikor milyen típusú ételeket együnk, mert szerencsére most még van elég ötletem, mindig megnézem az elmentett receptjeimet, átlapozok pár szakácskönyvet, és ezek alapján, vagy a család kérése alapján alakul ki. Viszont, arra természetesen figyelek, hogy ne együnk napokon keresztül mondjuk tésztát, más-más feltéttel, hanem, hogy legyen húsos étel is, főzelék, leves is. De azt gondolom, hogy nyáron, amikor mindhárom gyerek itthon lesz, és folyamatos lesz a  nyüzsgés itthon, szükségem lesz egy kapaszkodóra, ami időnként irányt mutat majd, hogy mit ettünk régen, vagy mik azok a jolly jokerek, amiket mindenki szeret és gyorsan el is készülnek. Még nem döntöttem el azt sem, hogy simán papír alapon vezetem majd ezt a menütervezőt, vagy a naptáramban, amit egyébként is Bullet Journal-szerűen vezetek, szóval akár oda is beférhet, vagy kezdjem el azt a Háztartási könyvet, amit egyszer ajándékba kaptam, de még nem találtam meg a funkcióját. Az is lehetséges, hogy keresek egy számomra megfelelő telefonos applikációt. Valószínűleg kipróbálom majd mindegyiket, hogy rájöjjek, nekem melyik lesz a legmegfelelőbb.

 

De ha nektek esetleg van egy bombabiztos menütervező rendszeretek, ne tartsátok magatokban!

Kiemelt kép: pexels.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről.