Család,  Életmód,  Szabadidő

Hogyan ne őrüljünk meg a gyerekeinktől a nyári szünet alatt?

Egy hete kezdődött a nyári szünet, amit én epedve vártam már, de tudom, hogy sokan nem osztoznak a lelkesedésemben. És bevallom nekem is okoz olykor gondot (nem is keveset) végigcsinálni egy teljes nyarat a három gyerekkel.

Mert azért ez a nyári szünet eléggé ambivalens dolog. Egyrészről ott van a várva várt szabadság, amikor nem kell időre kelni, időre rohanni az iskolába, délutáni foglalkozásokra vinni a gyerekeket, nem kell végigveszekedni az esti rutin minden pontját és este elalvás előtt azon törni a fejed, hogy mégis mit felejtettél el holnapra. Vajon bekészítettem az edzőcuccot, lehet, hogy nem tanultunk egy dolgozatra….

Szóval ezt most kb. 10-11 hétig elfelejthetjük, van helyette azonban más. Mert mégis hogy a túróba fogjuk 11 hétig lefoglalni a gyerekeket?

Mivel én sem vagyok a magam ellensége, és az elmúlt nyarak tapasztalásai sok mindenre megtanítottak, úgyhogy a tudatosan megtervezett nyár mellett döntöttem idén. Felállítottam pár alappillért, amiket szeretnék betartani és betartatni a nyári hónapok alatt. Nevezhetjük úgy is, hogy ez lesz a nyári napi rutinunk:

Tervezés

Minden héten tartunk egy családi kupaktanácsot, amin mindenki előterjesztheti a kívánságait, hogy mit szeretne csinálni, mit szeretne enni (mert az ebéd és menütervezés is fontos kérdés), hova szeretne elmenni és van-e olyan program, amin részt akar venni. Ezeket megbeszéljük és közösen döntünk. Természetesen igyekszünk mindenki igényeit figyelembe venni és sort keríteni ezekre, úgy, hogy lehetőleg ne maradjon ki senki. És az sem baj, ha időnként valamit újra kell tervezni, ez is simán belefér.

Fix képernyőidő

Erről már a tavalyi nyár folyamán is írtam (ITT), hogy nálunk – és nem csak nyáron – fix képernyőidő van, amit persze mi sem mindig tudunk tartani, de igyekszem kivitelezni, hogy ne egész nap valamilyen képernyő előtt üljenek a gyerekeim. Éppen ezért ezen a nyáron az a szabály, hogy mindenki játszhat/nézhet valamit 1 óra hosszan egy nap, de mellette a napi gyakorlást/olvasást (kinek mit) is meg kell csinálni.

Ki a szabadba

Minden nap, amikor az időjárás megengedi kimegyünk a szabadba. Ebből nem szoktam engedni, ha csak egy rövid sétára is, de elindulunk, amikor már csökkent a hőség (egy rövid játszóterezés, egy fagyizás, ilyesmik). De vannak olyan napok is, amikor szinte egész nap kint vagyunk a szabad levegőn. Ilyenkor egyébként az esti elalvás is sokkal jobban megy.

Napi 20 perc olvasás

Ezt a szokást most vezettük be ezen a nyáron, és eddig úgy tűnik sikere van. A napi olvasás nem csak a kötelező olvasmányok miatt fontos, hanem az olvasási rutin kialakításában is hatalmas szerepe van. Ha megszokjuk, hogy minden nap olvasunk, akkor szépen be fog épülni a mindennapokba és végül észre sem vesszük majd. 20 perc nem sok naponta, de épp elég, ha ennél több „nem megy”.

Szabadság

És a legfontosabb: hagyni a gyerekeket szabadnak lenni. Nem állandóan rájuk szólni, nem beosztani a nap minden percét, hanem hagyni, hogy feltalálják magukat, hagyni, hogy unatkozzanak akár, és hagyni, hogy gyerekek legyenek. Lehet, hogy hangosak lesznek, lehet, hogy felforgatják a lakást, de ez is egy fontos tapasztalás.

Ha a témában olvasnál még, itt találsz további írásokat:

Ötletek a végtelenül hosszú nyári szünetre

Így telik nálunk a képernyőmentes nyár

Pár hét múlva kezdődik a nyári szünet – Ötletek az eltöltéséhez

 

freepik.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.