Életmód

Így készülök a tanévkezdésre

Két rendkívüli tanév után úgy érzem már soha többet nem lehetek elég felkészült mindenre, ami a gyerekeim oktatásával kapcsolatos. De azért igyekszem a legjobb tudásom szerint felkészülni, és felkészíteni a gyerekeket is a közelgő tanévkezdésre.

Iskolai felszerelés

Amitől őszintén kiráz a hideg, az a tanfelszerelés beszerzése. A végtelen hosszú listák, az ilyen-olyan egy tanévben csak egyszer használt dolgok, amik tuti akkor kellenek, amikor nincsenek ott… Minden évben kimarad valami, ez így volt idén is, ezért mindig időben elkezdem beszerezni a szükséges eszközöket, így augusztus második felére már csak a pótlások maradnak.

Tudom, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyják, nekem igazából az a verzió nem jött be – szóval nálunk augusztus közepére a tankönyveken kívül nagyjából minden meg van már.

Ruházat

Ezt a részét a gyerekek elég nehezen viselik, de minden évben augusztus második felében átválogatjuk a ruhákat, szemrevételezve, hogy mit nőttek ki a nyáron (szinte mindent) és bizony sok ruhát fel is kell próbálniuk, hogy láthassam mit kell beszerezni.

Én ez alapján állítom össze, hogy mire lesz szükségük:

 • 5-8 évszaknak megfelelő felső (póló, blúz, ing, stb.)
 • 2-3 pulóver
 • 2-4 atléta / top a hidegebb évszakokra
 • 3-5 nadrág
 • 2-4 rövidnadrág / szoknya
 • 5-8 zokni, alsónemű
 • 2 pár lábbeli + váltócipő iskolába, óvodába
 • 2-3 sapka (évszaktól függően)
 • 2-3 sál, kesztyű (minden szezonban elhagynak kesztyűket…)
 • kabátok többféle vastagságban (néha van tartalék kabát is főleg a kisebbeknél)
 • télre overall, hótaposó

Ez egy kb. lista, ennél azért több ruhájuk van, de kiindulási pontként ezt a mennyiséget tartom szem előtt, hogy min. ennyi legyen egy iskolai szezonra.

Reggeli rutin

Ahogy augusztusban elkezdenek hűvösödni a reggelek úgy érzem mindig egyre sürgetőbben, hogy kezdjünk orientálódni az iskolai rutin felé.

Természetesen nem kezdem el a gyerekeket 6.15-kor felkelteni, de már szóba kerül esténként, hogy a nyári kitolódott esti lefekvéseket minden nap pár perccel korábban tegyük meg.

Idén egyébként szeretném újra definiálni az iskolai napok reggeli rutinját, mert a pandémiás helyzet alaposan felborította.

Uzsonna

Az első héten mindig kapnak valami meglepetést is az uzsonnájuk mellé a gyerekeim. Nem kell nagy dologra gondolni, de pl. egy szelet csokit, vagy egy kis gyümölcslevelet, olyanokat, amit normálisan év közben nem szoktam csomagolni nekik. Vagy különböző formájú szendvicseket gyártok nekik toast kenyérből.

Az első pár iskolai napon kis üzeneteket is elrejtek az uzsonnás dobozukban, hogy amikor kinyitják „érezzék a törődést”. (Erről hamarosan bővebben is mesélek majd.)

A listák listája

Többször is említettem már, hogy nagy listaíró vagyok, ez tanévkezdéskor sincs másként. Azért, hogy flottul menjen minden, a legfontosabb dolgokról listát írok – néha a telefonomba, néha a naptáramba, néha egy kifejezetten erre tartott füzetbe. Nekem ez bevált, és nem, nincs külön listám a listáimról…

 

Ti hogyan készültök az iskolakezdésre?

 

Korábbi bejegyzések a témában:

Tippek a nyugodt iskolakezdéshez

Ezt csomagoltam egy hétig uzsonnára

Egyszerű uzsonnaötletek iskolásoknak

 

freepik.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.