Könyvajánló,  Ünnepek

Mit olvasok karácsonykor a gyerekkönyveken kívül?

A karácsonyi időszak nálunk mindig a könyvekről is szól.

Egyrészt minden évben csodálatos mesekönyvek jelennek meg, és igazán élvezzük őket olvasgatni. A gyerekeim különösen szeretik az adventi mesekönyveket is, amelyekben minden este egy-egy mese repít el az ünnepek felé, ezekről bővebben ITT OLVASHATSZ.

De természetesen nem csak gyerekkönyveket olvasok ebben az időszakban, hanem sort kerítek saját olvasmányokra is.

Van olyan, amit minden évben előveszek és olvasgatok belőle és van olyan, amit csak egyszer olvasok el (ilyenek pl. a romantikus karácsonyi regények – néha nagyon üdítőek tudnak lenni, de egyszer elég elolvasni őket.)

Idén ezeket a könyveket tervezem elolvasni, remélem valóban lesz is rá időm:

Karen Swan: Karácsony a Tiffanynál

Tavaly olvastam először a szerzőtől a Karácsony parti című könyvét és nagyon tetszett. Amellett, hogy könnyed és karácsonyi is volt, azért annál sokkal több mondandóval is rendelkezett. Aztán a nyáron olvastam el az írónő Titok Párizsban című korábbi regényét, és azzal megvett teljesen. Így amikor láttam, hogy új karácsonyi könyve jelenik meg, tudtam, hogy el fogom olvasni.

A történet:

Három város. Három évszak.

Egy esély.

Cassie túl hamar megállapodott, az első komoly párkapcsolatában hozzáment a fiúhoz. Most, tíz évvel később romokban hever, mert megcsalták. A házasságának lőttek, se karrierje, se saját otthona. Most kell rájönnie, ki is ő valójában, és hol van a helye a világban.

Ezzel kezdődik a különös, kísérleti év: Cassie elhagyja védett közegét, a vidéki Skóciát, hogy végiglátogassa három legjobb barátnőjét, akik csillogó nagyvárosokban élnek: New Yorkban, Párizsban és Londonban. Eddig mocsárvidéken élt, ahol fajdra vadásztak, haja fénytelen volt, összetapadt – Cassie most reformétrendre tér, és tökéletes frizurát csináltat. Kipróbálja mindhárom várost, nyomába ered az életnek, amit már eleve élnie kellett volna, a férfinak, akit mindvégig szeretnie kellett volna.

 

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ezzel a könyvvel már szemezek egy ideje, idén most sikerült is beszereznem, úgyhogy ezt biztosan el fogom olvasni. Ebben a különleges könyvben, Tolkien leveleket írt a gyerekeinek minden évben Karácsony apó nevében, amiket illusztrált is. Ezekben a levelekben mesélt nekik a házáról, a barátairól, hogy mi történik az Északi-sarkon.

 

 

 

 

 

Sarah Morgan: Gyere haza Karácsonyra!

Ezt a könyvet még tavaly vettem, de az ünnepek alatt nem volt időm elolvasni, utána meg már nem akartam, úgyhogy idén sort kerítek rá. Ez tipikusan az a romantikus karácsonyi családi sztori, amely szívmelengető és könnyed.

A történet:

A hóborította Skót-felföldön Suzanne McBride a tökéletes karácsonyról álmodik…
Három örökbe fogadott lánya hazajön az ünnepekre, és ő már alig várja, hogy találkozzanak. De vajon elegendő-e a karácsony varázsa, hogy összehozza a McBride lányokat? Elég szoros-e a családi kötelék egy közösen eltöltendő téli vakációhoz?
A munkamániás Hannah tisztában van vele, hogy nem hagyhat ki két családi karácsonyt egymás után. De igazából nem is a szülői elvárások nyomasztják, hanem egy titok, amely mindent megváltoztat, talán az egész életét is. Bethnek, aki főállású anya, szintén megvannak a saját problémái. Azon rágódik, visszamenjen-e dolgozni, de nehéz úgy fontos döntéseket hozni, hogy az embert folyton idegesítik a rokonai. Aztán ott van Posy, aki egyáltalán nem biztos benne, hogy jó-e így az élete, de tekintve, hogy úgy érzi, a szülei csak rá számíthatnak, nem mer változtatni rajta. És akkor még nem beszéltünk a jóképű szomszédról, Luke-ról, aki határozottan tetszik neki!

 

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Ezt már a gyerekkönyves karácsonyi ajánlóban is említettem, mert tulajdonképpen ifjúsági könyv, de mivel most olvastam Matt Haig két másik könyvét is zsinórban el, azt gondolom, hogy nem hagyhatom ki. Ez a pasi egyszerűen zseniális. Valami olyan különleges módon közelíti meg a történeteket, hogy érdemes tőle mindenképp valamit elolvasni. Nem mellesleg a Netflix is idén karácsonyra jön ki a filmes változattal, úgyhogy azelőtt még szeretném a könyvet elolvasni (én ugyanis hiszek abban, hogy előbb egy könyvet kell elolvasni, és csak azután megnézni a belőle készült filmet.)

 

 

Maggie O’Farell: Ahol a Hóangyalok laknak

Maggie O’Farelltől is olvastam már korábban könyvet, éppen ezért is gondoltam, hogy ez a könyv kap majd egy esélyt, már csak azért is, mert teljesen elvarázsolt a sztorija. Öröm lesz a gyerekeimnek felolvasni!

A történet:

Tudtad, hogy ha egyszer készítettél egy Hóangyalt, ő örökre veled marad? Soha nem tűnik el. Vigyáz rád, és mindig visszatér hozzád, amikor szükséged van rá.
A könyv nemcsak a gyerekekhez, hanem a gyermeklelkű felnőttekhez is szól, mindazokhoz, akik még hisznek a csodákban, varázslatban. Mindannyian esélyt kapunk arra, hogy visszatérjünk a saját gyerekkorunkba, amikor a valóság és fantázia határai még oly könnyen átjárhatóak voltak. Mert a Hóangyalok bennünk, a szívünkben laknak! Ebben a mesében a hit ereje ugyanolyan fényesen ragyog, mint azok a kis hópelyhek, amelyek a könyv minden szegletét díszítik. Maggie O’Farrell lenyűgöző írását Dr. Kádár Annamária ültette át magyarra és írt hozzá előszót, a gyönyörű kékes ezüsttel átszőtt illusztrációk Daniela Jaglenka Terrazzini munkáját dicsérik.

Ez a varázslatos, szívet melengető mese tökéletes ajándék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

Fekete István: Karácsony éjjel

Fekete István karácsonyi történetei varázserővel bírnak. Saját élményeinket is megelevenítik, és valami különleges hangulatba képesek az ember repíteni. Plusz nagyon érdekes és meghitt régi karácsonyokról olvasni.

Ez nem az a könyv, amit egyszerre elolvasunk. Mindig, szépen lassan egy-egy történetet érdemes olvasni belőle és kiélvezni a hatásukat, magunkkal vinni a kiváltott érzéseket.

 

 

Nektek van kedvenc karácsonyi könyvetek?

 

freepik.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.