Életmód

Új év – új rutin

Soha nem voltam igazán az az új évi fogadkozós típus, volt, hogy megfogadtam valamit, de sokszor nem, azonban mindig is azt gondoltam, hogy új szokásokat elkezdeni nem csak egy új év kezdetén lehet. Aztán a pandémia sok mindent átírt az életünkben és évről évre úgy éreztem, hogy egyre nehezebb végigcsinálni a mindennapokat. Egyértelművé vált, hogy szükség van változtatásokra, ezért megvizsgáltam mi segíthet és arra gondoltam, új napi rutinokat fogok kialakítani.

Az én új rutinom tulajdonképpen már a tavalyi év vége felé elkezdett körvonalazódni, ugyanis tudatosan elkezdtem olyan dolgokat beépíteni az életembe, amikről tudtam, hogy hosszú távon egy jól bevált rutinná fognak alakulni, és szépen szokássá válnak a minden napokban.  (Fun fact: ezek egy részét már korábban is fontosnak tartottam, része is volt az életemnek, mégis valahogy azt vettem észre mindig egy idő után más fontosabb – vagy fontosabbnak tűnő dolgok – kiszorítják ezeket. Itt egy korábbi bejegyzésem is ezzel kapcsolatban: 5 új szokás, amitől harmonikusabbak a napjaim)

Úgyhogy  az alábbi tevékenységeket kezdtem el a mindennapjaimba építeni:

Testmozgás

Annak ellenére, hogy régen volt olyan, hogy akár heti 5 napot is edzéssel töltöttem, az utóbbi években nem hogy heti 1 nem jutott, de gyakorlatilag teljesen elhagytam a testmozgást az életemből. Ami egyébként nagyon is hiányzott és igazán szerettem volna visszaépíteni legalább heti 1-2 alkalommal az életembe. Ám nem is volt olyan egyszerű ez, mint elképzeltem. Jógázással kezdtem ősszel, mert kb. nulla állóképességgel indultam, most januárban már heti kétszer futok és mellette jógázok. És ennek eredményeképpen sokkal jobban érzem magam. Nem csak az erőnlétem nőtt, de kiváló stresszlevezetésnek is.

Tudatos jelenlét – Meditáció – Önfejlesztés

Azt gondolom, hogy elég tudatosan éltem eddig is, mindenesetre a 2022-es év nagy tapasztalása volt számomra, hogy mindig van mit fejleszteni az embernek önmagán. Mindig lehet valamit jobban csinálni, tudatosabban, a saját magad és a családod érdekei szerint.

Bármikor előfordulhat, hogy elakadunk valami miatt az életünkben, ilyenkor pedig nagy segítség lehet, ha rendelkezünk megfelelő önismerettel vagy nem félünk segítséget kérni szakembertől. Én most ezen az úton járok, ami időnként magasságokba repít, néha pedig mélységekbe taszít, de úgy érzem rendkívül hasznos tapasztalás az életemben.

Naplózás

Régebben a mindennapjaim része volt a naplózás. Aztán ezt is elhagytam. Pedig a naplózás nemcsak a napi teendőkben lehet a segítségünkre, de segíthet a céljaink elérésében, az önismeretben, segíthet megérteni korábbi dolgokat, valamint segíthet letisztázni egy-egy szituációt. Naplózáskor világosabban láthatjuk a problémáinkat, amikre így jobban koncentrálhatunk, de abban is segítségünkre lehet, hogy csak kiírjuk magunkból ami foglalkoztat.

Ha például hála naplót vezetsz, könnyebben észreveszed a jó dolgokat az életedben. A hála gyakorlása segít, hogy meglásd a mindennapi gondokon túl is, hogy mik teszik az életedet boldoggá, milyen jó dolgok történnek veled nap, mint nap. Ez pedig segít pozitívabban szemlélni a történéseket.

Mindennapi olvasás

Akik rendszeresen követik a blogot jól tudják, hogy az olvasás tényleg a mindennapjaim része. Tehát ez egyáltalán nem egy új rutin. Azonban elhatároztam, hogy minden este lefekvés előtt nagyjából 20 percet olvasni fogok, mintegy ráhangolódásként az alvásra, a nap lezárásaként. Ilyenkor már nem a telefonomat nyomkodom, hanem elcsendesedve a pihenésre készülök. És tényleg elképesztően más így zárni a napot, sokkal könnyebben megy az elalvás. Ezt mindenkinek csak javasolni tudom.

Ezek tehát a régi-új rutinjaim, amik igazából bármikor be (-és vissza) építhetőek az ember életébe. Nekem most segítenek és  azon vagyok, hogy meg is tartsam őket!

Nektek  milyen napi régi-új rutinjaitok vannak?

 

 

 

freepik.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.