Könyvajánló

Mit hoz nálunk a Nyuszi?

Általában nem vagyok híve az óriási ajándéközönnek, ugyanis a kevesebb – több elvet vallom, de csakúgy, mint a tavalyi Húsvét, idén is rendkívüli lesz az ünnep, mivel most újra korlátozások vannak, csendesen ünneplünk.

Ezért úgy döntöttem az idén, hogy a nyuszi az édesség mellé ebben az évben egy kicsit több mindent fog elrejteni, mint amennyit szokott.

Nálunk ugyanis az a szokás, hogy édességet és valami apróságot kapnak a gyerekek, pl. valami apró játékot, esetleg színezőt, amiket különböző helyeken meg kell keresniük.

Sejthetitek, hogy nálunk minden ünnepre jár valamilyen könyv is ajándékba. Húsvétkor sincs ez másképp, de általában egy-két közös könyvet szoktam venni, amiket Húsvét körül együtt szoktunk elolvasni, most viszont mind a hárman kapnak egyet-egyet, ezeket szeretném most megmutatni nektek is.

Ezek a történetek mind nyuszikról szólnak , és még egyiket sem olvastuk, én is alig várom, hogy a kezünkbe vegyük majd.

Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Ez a mesekönyv nemrég jelent meg a Manó Könyvek Kiadónál, és azonnal felfigyeltem a csoda szép rajzokra. Biztos vagyok benne, hogy nagyon kedves, kalandos történet lesz, talán ezt a könyvet várom a legjobban, hogy elolvassuk.

A Pöpec tér közepén egy különleges, sipkatornyú épület áll. Teraszairól színes csúszdák kanyarognak a házat övező park fái közé. Ez a doboztorony, itt él Bojta, az első osztályos nyuszifiú, aki alig várja, hogy elkezdődjön a nyári szünidő.

A vakáció tele van izgalmas kalandokkal! Jokul bácsi, a világutazó térképész kincskereső versenyt szervez. De vajon ki forgatta fel Ulli bácsi újságos boltját? És hová tűnhetett Lippó papa, az oposszum? Indulhat a nyomozás! És akkor sem kell elszontyolodni, ha esik az eső – Bojta pont egy ilyen napon ismerte meg Pampamot, a kis ormányos medvét, akivel rögtön jó barátok lettek!

Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép, Manó Könyvek Kiadó, 2021, Illusztrálta: Bogdán Viki

 

Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

Ezzel a könyvvel már tavaly tavasszal is szemeztem, mert nagyon kíváncsivá tett a története. Eleve szeretem a Károlyi-kertet, régebben többször is jártunk oda, úgyhogy szívemnek különösen kedves a hangulatos kert. Eddig mindenhol rendkívül pozitív visszajelzést olvastam a könyvről, ezért izgatottan várom, hogy elolvassuk.

Hallottatok már Karcsiról, a Károlyi-kert híres nyuszijáról, aki egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban? Dzseni és Huba, a két kis osztálytárs gyakran töltötte itt a délutánt, hintáztak, futkároztak és néha belepancsoltak a szökőkútba is, ha Piroska, a park katonás őre éppen nem nézett oda. A sötétszürke nyuszit egy bokorban találták, és nagyon szerették volna megtartani, de egyikük sem vihette haza. Végül épült neki egy kis házikó, köré kerítés, és egy tábla is került rá URAK felirattal. A parkban időző városlakók nagyon megszerették Karcsit, a gyerekek, ha csak tehették, mindig meglátogatták őt játszótérre jövet-menet.
Az Aranyvackor-díjas Turbuly Lilla meséje arról szól, hogyan tudnak egy otthon nélküli nyuszi érdekében összefogni egymással a legkülönfélébb emberek: a mindenre allergiás anyuka, a szabálytisztelő parkőr, a keresztrejtvényfejtő morózus öreg néni és a fedél nélküli ezermester.
A szívhez szóló, kedves humorral megírt történetet a szintén Aranyvackor-díjas Horváth Ildi remek illusztrációi díszítik, melyeken megelevenedik a Károlyi-park varázslatos világa.

Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija, Manó Könyvek Kiadó, 2020, Illusztrálta: Horváth Ildi

 

Kirsi Kunnas: Nyakigláb Nyuszi bukfencei

Ez a mesekönyv igazán kalandosnak tűnik, ezért is tetszett meg annyira, plusz az illusztrációi is kedvesek, úgyhogy azt gondolom, hogy ez is el fogja nyerni majd a tetszésünket.

A történet hőse a játékos kedvű Nyuszi, akit a Varázsló bűvöl elő a kalapjából. Nyuszinak fogalma sincs, mire való a füle, a szeme, az orra és a szája, vándorútra indul hát, hogy kiderítse. Bejárja az erdőt, kalandjai során még farkasháton is lovagol. De vajon rájön-e arra, hogy ki ő valójában? Le tudja-e győzni a Varázslót, aki azon mesterkedik, hogy Nyuszi visszakerüljön a kalapba? A különleges hangulatú meséhez az ismert finn grafikus, Christel Rönns készített illusztrációkat. Kirsi Kunnas (1924–) gyerekkönyvei páratlanul népszerűek hazájában, Finnországban. Az írónő kétszer részesült a rangos Topelius-díjban, műveit számos nyelvre lefordították, többek között angolra, németre, svédre és franciára.

Kirsi Kunnas: Nyakigláb Nyuszi bukfencei, Móra Kiadó, 2017

Ha érdekelnek további húsvéti, tavaszi mesekönyvek is, akkor olvasd el a Tavaszi gyerekkönyv újdonságok című bejegyzést is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, valamint a Pinteresten is megtalálsz.