Életmód

5 tipp, hogy anyaként is odafigyeljünk a lelki egészségünkre

Október 10-e a lelki egészség világnapja. Mivel ebben az évben egyébként is sok szó esik a blogon az öngondoskodásról, ugyanis erre az évre azt a célt tűztem ki magam elé, hogy kiemelten odafigyelek magamra is (erről ITT és ITT írtam már korábban), ezért most 5 olyan tippet osztok meg veletek is, amik nekem segíteni szoktak, hogy önmagamra figyeljek.

Ezen öngondoskodási tevékenységek nem igényelnek túl sok időt, nem kell rájuk készülni különösebben csak rá kell szánni nagyjából 15 percet egy nap. Meg fogjátok látni, hogy nincs se pénzre szükség, se extra időre ahhoz, hogy az öngondoskodást prioritássá tegyük.

Nekem ez az 5 öngondoskodási módszer vált be a legjobban, ezeken kívül természetesen alkalmazok még más módszereket is, de ezek a kedvenceim:

Meditáció – jóga – edzés

Nem csak az egészséges táplálkozás fontos, hanem a testmozgás is. Ahhoz, hogy fittek maradhassunk, hogy az immunrendszerünk és a testünk kívül-belül is jól működjön ugyanúgy szükség van arra, hogy az étkezés mellett a mozgásra is odafigyeljünk.

Habár én sem mozgok minden nap, – ezen szeretnék is egy kicsit javítani -, de arra azért odafigyelek, hogy egy héten 2-3 valamilyen edzésformára sort kerítsek. Lehet ez egy kardió edzés, futás vagy jóga.

Néha olyan is van, hogy hétvégén egy nagyobb kirándulással váltom ki, de olyan is előfordul, hogy csak egy meditációra jut időm egy héten. Nyilván anyaként rengeteg mindentől függ a mozgásra fordítható időm, de ha nagyon nem jön össze, akkor a gyerekeket is be szoktam vonni, és együtt tornázunk.

Olvasás

Az olvasás központi szerepet tölt be az életemben, erről is rengeteget írtam már. Az új esti rutinomba is beépítettem, hogy minden este olvassak lefekvés előtt. Lehet, hogy ez egy fél könyvet jelent, lehet, hogy csak pár oldalt, de erre minden nap odafigyelek, hogy ne maradjon ki. Sokkal jobb elaludni úgy, hogy nem egy képernyőt bámulok, hanem papírlapokat…

Egyedüllét – tudatosan nem csinálni semmit

Van olyan, hogy az embernek szüksége van arra, hogy csak nézzen ki a fejéből vagy teljesen egyedül legyen. Ezen azt hiszem nem sok magyarázni való van. Időnként én is érzek így, ezért ilyenkor igyekszem úgy alakítani a teendőinket, hogy egy kis időre egyedül maradhassak. Hihetetlen energiákat tud felszabadítani, ha semmire sem kell figyelni és szó szerint kikapcsolhatom az agyam, ugyanis anyaként rengeteg mindent kell fejben tartanom, jól esik néha megpihenni.

Naplózás

Itt konkrétan a Bullet Journalingra gondolok. (Erről is írtam már korábban, ITT olvashattok róla). Egyszerűen kikapcsol és kiélhetem a kreativitásom, ezért szeretek megtervezni egy-egy hónapot, szeretem megrajzolni az oldalakat, és a hónap borítókat és szeretem kitölteni is az oldalakat.

Számomra ez egy remek kikapcsolódás, de azt is olvastam már, hogy a naplózás egy remek önfejlesztő tevékenység is.

Szünetet tartani

Szünetet tartani bármely tevékenység közben.

Régebben nem engedtem meg magamnak, hogy szünetet tartsak, amíg nem végeztem el egy adott munkát, amit el akartam végezni. Bármely más dolog várhatott. Nos, azóta ezt már másképpen gondolom.

Anyaként megtanultam elengedni a dolgokat, és megtanultam szünetet tartani. És ez természetesen nem azt jelenti, hogy utána ne fejezném be, amit elkezdtem, vagy amiről tudom, hogy meg kell csinálni, egyszerűen csak rájöttem, hogy sokkal fókuszáltabb tudok lenni, ha megengedek magamnak mondjuk egy csésze kávét, vagy pár percnyi bármely más tevékenységet, ami kikapcsol.

Korábban luxusnak, elvesztegetett időnek tartottam volna, de most már tudom, hogy 5-10 percen nem múlik semmi, mégis frissebben, a prioritásokat szem előtt tartva tudok visszatérni a dolgomhoz.

 

Azt vettem észre, hogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni saját magunkat anyaként, holott nagyon is fontos, hogy szánjunk időt a saját lelki egészségünkre is, ezt felismerve arra buzdítok mindenkit, hogy szánjon magára 5- 10- 15 percet naponta! Megéri!

 

freepik.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.