Könyvajánló,  Ünnepek

Idén sincs karácsony könyvek nélkül

Remélem, hogy ti is annyira vártátok már ezt az időszakot, mint amennyire én vártam.

Az az igazság, hogy nem ez az első év, hogy az ősz elérkeztével elkezdem a karácsonyi könyveket figyelni. Szeptember végén már érkeznek hírek arról, hogy milyen kiadványok várhatóak, és habár az összes csodálatos mesét és regényt lehetetlenség beszerezni, amit szívesen elolvasnánk, azért igyekszem minden évben gyarapítani a karácsonyi könyv gyűjteményünket.

Na de jöjjön is lényeg, idén ezek a csodálatos újdonságok segítenek az ünnepi hangulat megteremtésében. Ebben az összeállításban életkor szerint igyekeztem összeválogatni, hogy szerintem mit érdemes forgatni az adventi, karácsonyi időszakban.

A legkisebbeknek:

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról (Cerkabella könyvek)

Lackfi János újabb szívmelengető mesekönyve!
Jézus születését, a karácsony igaz meséjét mondja el: azt, amit generációk óta újra és újrahallgatunk.
Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott karácsonyi rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne.
A MESEPOGÁCSA könyvcsalád első kötete!

 

Olvassunk együtt! – Karácsony napján (Yu-hsuan Huang- Móra Könyvkiadó, 2021)

Könyv és játék kicsiknek! Pingvin és Róka ajándékokkal megrakodva siet a barátaihoz. Hű, de izgalmas! A könyv mozgó részei még érdekesebbé teszik a bájos kis mesét. Játsszunk együtt! Mese és játék, ez a legjobb!

 

 

 

Tóth Krisztina: Malac és Liba, Várjuk a karácsonyt (Manó Könyvek Kiadó, 2021)

Ti is várjátok a karácsonyt?

Mert Malac és Liba nagyon, és kifejezetten élvezik az adventi készülődést. Nincs izgalmasabb a találgatásnál, hogy vajon mi szerezne örömet a másiknak, és nincs szebb a saját kézzel készített meglepetésnél.

Vajon a két barát mit eszel ki, mivel lepi meg egymást? Tartsatok velük, nézzétek meg, hogyan köszönt be a tél, hogyan érkezik a hó!

Készítsetek ti is kalendáriumot, vagy akár madáretetőt, de ne felejtsétek el elolvasni a sünis mesét sem! Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás. Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

 

Disney Baby – Bambi és a nagy havazás – Első kalandok (Manó Könyvek Kiadó, 2021)

Bambi és legjobb barátja Toppancs végre igazán kiélvezheti az első nagy havazást. Tarts velük te is! Ezek a kedves, egyszerű mesék a hétköznapok nagy eseményeire reflektálnak, tökéletes hosszúságúak és jól követhetők a kisgyermekek számára. Biztosak vagyunk benne, hogy új sorozatunk klasszikus Disney karakterei és elbűvölő, színes illusztrációi újra és újra meghódítják az olvasókat.

 

 

Disney Baby – Boldog karácsonyt, mókusok! – Első kalandok (Manó Könyvek Kiadó, 2021)

Készülődjetek a karácsonyra a két imádnivaló mókus, Chip és Dale társaságában!
Ezek a kedves, egyszerű mesék a hétköznapok nagy eseményeire reflektálnak, tökéletes hosszúságúak és jól követhetők a kisgyermekek számára. Biztosak vagyunk benne, hogy új sorozatunk klasszikus Disney karakterei és elbűvölő, színes illusztrációi újra és újra meghódítják az olvasókat.

 

Marék Veronika: Boribon karácsonya (Pagony Kiadó, 2021)

Nincs karácsony Boribon nélkül! Marék Veronika meséin generációk nőttek fel, és figurái a mai gyerekeket is ugyanúgy elvarázsolják, mint azokat, akik a hatvanas években születtek. A sorozat 17. kötetében Boribon nagyon készül a karácsonyra, mindenkinek kitalált már ajándékot, egyedül a legnagyobb doboz maradt üresen. Vajon minek örülne leginkább Annipanni? Ráadásul még az angyal bal keze is megsérült, hogy lesz így karácsony? Szerencsére Bence és Boribon gyorsan megvigasztalják a kislányt, a karácsonyfát pedig együtt díszítik fel. Végül a mackó is rájön, mi lenne a tökéletes ajándék Annipanninak: ő maga bújuk bele a dobozba, hiszen Annipanni Boribont szereti a legjobban!
A könyv tökéletes ajándék a legkisebbeknek, hiszen a meghitt mesével együtt készülhetünk, az ünnepek után meg egész évben örömmel gondolhatunk vissza Boribonnal a karácsonyra és a barátságra. (2-5 éves korig)

 

Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya (Egri Mónika illusztrációival – Pagony Kiadó, 2021)

Újabb kötettel bővült a kisgyerekes családok körében népszerű Babaróka-sorozat, melyet Egri Mónika varázslatos rajzai illusztrálnak, és az imádnivaló rókacsalád számtalan olvasó szívét hódította meg. A sorozatból készült előadás a Budapest Bábszínház színpadán is látható.

A legfrissebb kötetből kiderül, hogy milyen az igazán fontos dolgokra figyelve készülni az ünnepre. Gyerekszemmel a karácsony csupa csoda és varázslat, a szülőknek azonban gyakran nem könnyű ez az időszak, bőven akad benne feszültség és kapkodás, hogy minden tökéletes legyen. Kiss Judit Ágnes könyve az egész család számára visszacsempészi a csodát az ünnepekbe és megmutatja, hogy a karácsony úgy is lehet tökéletes, ha semmi sem tökéletes. A három mesén keresztül megtudhatjuk, hogyan telik babarókáéknál az ünnepi készülődés, ahol lehet, hogy vacsora lesz az ebédből, vagy szétfolyik a tojáshab a mézeskalácson, talán a lakás sem lesz ragyogó tiszta, és a karácsonyfa is satnya egy kicsit – de Kiss Judit Ágnes meséjében nem is ezek teszik ünneppé az ünnepet. Babaróka karácsonya úgy varázslatos, ahogy van – drága kellékek nélkül, tele szeretettel, felejthetetlen élményekkel, és sok-sok karácsonyi csodával.

Az otthonos és meghitt mesekönyv nagyszerű tippeket ad, hogy hogyan lehet egy kis kreativitással és sok-sok szeretettel, komoly költekezések nélkül varázslatossá tenni az ünnepeket. (3-6 éves korig)

Beleolvasó a könyvbe: https://www.pagony.hu/cikkek/babaroka-karacsonya-beleolvaso-advent

 

Óvodások – kisiskolások számára

Disney: Adventi mesekalendárium (Kolibri Kiadó, 2021)

A 24 varázslatos és időtlen történetet rejtő adventi kalendárium december minden napjára tartogat egy bájos Disney-mesét, hogy teljes legyen az ünnepi készülődés.

„Egy olyan fenyő magasodott előttük, amelyhez foghatót Bambi még sosem látott. Színes bogyókból és pattogatott kukoricából fűzött girland futott körbe rajta. Minden ága végén egy érett, lédús alma lógott. Bambi szerint a legszebb a fa tetejét díszítő arany csillag volt.”

Ünnepi visszaszámlálás 24 minikönyvvel! Várd együtt a karácsonyt kedvenc mesehőseiddel!

 

Czirják Erika: Adventi mesék

Az Adventi mesék igazán varázslatossá teszik a várakozás napjait. 24 részből álló meséből minden napra jut egy az adventi időszakra.

A könyv második kiadása már nyomdában van, minden megrendelést legkésőbb november utolsó hetéig postázni fogunk!

(Bővebben ITT olvashatsz róla)

 

 

 

Disney – Kis hercegnők karácsonyi színezője (Manó Könyvek Kiadó, 2021)

Szófia hercegnő kedvenc ünnepe a karácsony. Izgatottan várja és lelkesen készülődik a családjával, hogy minden tökéletes legyen. Élvezd velük te is a várakozást és az ünnepeket!
Színezők és játékos feladatok is várnak ebben a karácsonyfa alakú foglalkoztatóban.

 

 

Disney – Mickey karácsonyi meséi (Manó Könyvek Kiadó)

A három kedves, ünnepi történetekből kiderül, hogy sikerül-e Donaldnak megtalálnia a tökéletes karácsonyi ajándékot, és hogy valóra válnak-e Minnie unokahúgainak kívánságai, sőt az is, hogyan menti meg Mickey a Mikulást.

Ünnepelj Mickeyvel és barátaival az év legvarázslatosabb időszakában is!

 

 

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 3. – Lesz belőle Gáspár, Menyhért, Boldizsár (A szerző illusztrációival – Pagony Kiadó, 2021)

Agócs Írisz nagysikerű Rajzolj egy krumplit!-sorozata nem csak egy kreativitást és a finommotorikus készségeket fejlesztő foglalkoztató, de egy olyan könyvgyűjtemény, ami sikerélményekhez vezet, így a kisebbeknek és nagyobbaknak is segít megtapasztalni az alkotás örömét, hiszen a sorozat előző két kötetéből mindenki számára kiderült, hogy rajzolni nem is olyan bonyolult.

A népszerű író-illusztrátor legújabb rajzolós kötetében advent minden napjára jut egy rajzolnivaló: gyertya, Mikulás, hóember, karácsonyfadísz, csengettyű, bárány, jászol, Kisjézus – vagy éppen Gáspár, Menyhért, Boldizsár. Ahogy a sorozat előző két kötetében is, az adventi krumpli rajzolóban szerző irányításával bárki megtapasztalhatja, hogy szinte bármilyen állatot és embert könnyű rajzolni, elég, ha elkezdjük egy krumplival, aztán kiegészítjük itt-ott egy háromszöggel vagy körrel, esetleg két gombszemmel.

A könyv adventi kalendáriumként is remekül használható, hiszen karácsonyig minden napra jut egy-egy új rajzolnivaló a Mikulástól kezdve a betlehemen keresztül a karácsonyfáig, ráadásként az elkészült művekből karácsonyfadíszeket vagy egyéb dekorációkat is készíthetünk. A kötetbe néhány plusz oldal is belekerült, hogy még karácsony után is lehessen folytatni az alkotást, színezést. Az adventi krumplirajzoló nagyszerű mankó azoknak a szülőknek, akik bizonytalanok a rajztudásukban, mégis szeretnének együtt ügyeskedni a gyerekekkel, és tökéletes kiindulópont azoknak a gyerekeknek, akik szeretnek rajzolni, és szívesen kibontakoztatnák a kreativitásukat.

Mert rajzolni jó, rajzolni felszabadító (karácsonykor is!), és vonalból kimenni ér!” Agócs Írisz (5 éven felülieknek)

 

Rutkai Bori: Mandulka és a Karácsonyvár (A szerző rajzaival – Pagony Kiadó, 2021)

Rutkai Bori új mesekönyve – és zenekarának téli lemeze – végigkísér minket az ünnepváró decemberen. Ahogy az adventi naptár ablakai, úgy nyílik ki egy-egy újabb történet, így közeledünk meséről mesére a titokzatos Karácsonyvárhoz. Rutkai Bori egy személyben írója és illusztrátora a könyvnek, színpompás festményeivel a téli manóvilágot és a hóesésben csillogó ünnepek mesebeli hangulatát varázsolja elénk. A kötetet lapozgatva karácsonyi manók társaságában tizenöt mese segítségével hangolódhatunk a karácsonyra, a mesék végigvezetnek a karácsonyi népszokásokon, a manók többek között lucabúzát ültetnek, szaloncukrot készítenek és mézeskalácsot sütnek, de minden hagyomány különös, egyedi színt nyer Mandulka meséiben. Rutkai Bori szívvel-lélekkel írt meséivel az egész család számára öröm a karácsonyra hangolódás, a könyvben található tippeknek köszönhetően pedig együtt készülődhetünk, süröghetünk-foroghatunk a konyhában a gyerekek bevonásával vagy közösen barkácsolhatunk, az éppen aktuálisan olvasott mesétől függően. A könyvhöz kapcsolódó Mandulka és a Karácsonyvár című CD Rutkai Bori Banda ünnepi dalaival megtalálható az online zeneszolgáltatók kínálatában, és megvásárolható a könyv- és lemezboltokban. (4-10 éveseknek)

Beleolvasó a könyvbe: https://www.pagony.hu/cikkek/rutkai-bori-mandulka-es-a-karacsonyvar-beleolvaso-mano-mesekonyv

 

A legnagyobbaknak

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak (Kolibri Kiadó, 2021)

Ez a könyv nem idén jelent meg, viszont ebben az évben újra kiadásra került, ugyanis a Netflixen hamarosan érkezik a filmváltozata.

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?
Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!

A regény alapján készült film a NETFLIX műsorának egyik legjobban várt meglepetése idén karácsonykor.

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot.” – Jeanette Winterson

Amiért pedig én külön várom, hogy elolvassam, az az ok, hogy most olvastam el egymás után egyhuzamban két másik könyvét is a szerzőnek, úgyhogy kíváncsian várom mit tud karácsonyi témában Matt Haig, mert nagyon úgy néz ki, új kedvenc regényíróra találtam.

 

Anette Moser: Csengettyű, a karácsonyi póni (Manó Könyvek, 2021)

Egy apró póniló legnagyobb karácsonyi kívánsága!
Csengettyű, a kis póniló az Északi-sarkon, egy rénszarvas családban nevelkedik. Amikor a Mikulás rénszarvasokat toboroz a szánjához, Csengettyű is jelentkezik. Vajon képes lesz időben megtanulni repülni, mielőtt a nagy utazás kezdetét veszi?

 

 

Sally Nicholls: Százéves karácsony – Az időtükrön át (Zseblámpás könyvek – Pagony Kiadó, 2021)

A már önállóan olvasó gyerekeknek szóló Zseblámpás-könyvek sorozat köteteiben szellős, kényelmes sorközzel olvashatnak a gyerekek viszonylag egyszerű nyelvezetű, de már összetett és izgalmas igazi regényeket. A könyvekben helyet kap egy-két fekete-fehér kép is, ami sokkal élvezetesebbé teszi az olvasást. A már 150-200 oldalas regény tökéletes belépőkapu lehet az “igazi”, több száz oldalas regényekhez.

Az időtükrön át sorozat első kötetében megismert főszereplő testvérpár, Alex és Ruby ebben a kötetben az időtükör segítségével Viktória királynő korába utazik, és egy egészen különleges karácsonyt töltenek el az elődeikkel. A Százéves karácsony központi témája a békülés és a családi kötelékek megerősítése téren és időn át, ami a karácsonytól függetlenül is fontos üzenet. A megható karácsonyi történet kezdő olvasóknak, időutazást kedvelőknek, kicsiknek, nagyoknak ideális karácsonyi ajándék. (9-12 éveseknek )

Beleolvasó a könyvbe: https://www.pagony.hu/cikkek/sally-nicholls-szazeves-karacsony-az-idotukron-at-beleolvaso-meseregeny-zseblampas-konyvek-karacsony-idoutazas

 

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő (Móra Kiadó, 2021)

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít, és még kétségbe ejtőbbé válik a helyzet, mint tavaly. Lehet még szép a karácsonyuk? Vajon ott keresik a karácsony szentségét, ahol kell és érdemes? A HUBBY-díjas Zágoni Balázs szórakoztató, megható és elgondolkodtató új könyvéhez Szabó-Nyulász Melinda készített illusztrációkat.

 

 

David Levithan és Rachel Cohn Dash és Lily 12 napja (Tilos az Á könyvek)

Dash és Lily életük legszebb karácsonyát élték át tavaly (az előző kötetben), miután különös rejtvények megfejtésével egymásra találtak. Eltelt egy év, megint küszöbön a nagy ünnep, ám úgy tűnik, most rögösebb út vezet a boldogsághoz. Lily imádott nagypapája szívinfarktust kapott, és lassú lábadozása beárnyékolja a vidámságáról híres lány mindennapjait. Még karácsonyfát is elfelejt venni. Ráadásul mintha Dashsel kezdenének eltávolodni egymástól: kapcsolatukon repedések keletkeznek. Dashnek tizenkét napja marad, hogy félretegye a karácsonnyal kapcsolatos fenntartásait, és megpróbálja átragasztani barátnőjére a New York utcáit belengő ünnepi hangulatot. Küldetéséhez kénytelen igénybe venni furcsa barátai, valamint Lily ellenséges bátyja, Langston segítségét is. Vajon sikerül meghozniuk Lily kedvét a karácsonyhoz? Olvadásnak indul-e a szerelmesek közötti fagyos légkör? Dash és Lily legújabb, megpróbáltatásoktól sem mentes adventi kalandjai garantáltan megdobogtatják majd az olvasók szívét.

 

És ezzel még nincs vége a karácsonyi könyveknek.
Advent idején különleges karácsonyi könyvajánlóval készülök, figyeljétek az Instagram oldalamat, mert 25 napon át egy-egy általunk nagyon kedvelt és sokat olvasott könyvet fogok bemutatni. November 29-én indul az ajánló.

Korábbi karácsonyi könyvajánlóimat itt éred el: Karácsonyi mesekönyvek

Könyvek képei a kiadók oldaláról: Pagony Kiadó, Manó Könyvek, Kolibri Kiadó, Móra Könyvkiadó, Cerkabella, Czirják Erika

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.