Életmód

Hogyan kapcsolom ki magam, és mi az ami segít a töltekezésben?

Itt a nyár. A legjobb időszak arra, hogy kipihenjük az eddig eltelt időszak nehézségeit. Időnként hajlamosak vagyunk túlhajtani magunkat az élet minden területén és elfeledkezni arról, hogy vissza is kell adnunk a testünknek és az elménknek mindazt, amit elveszünk tőle. Különösen igaz ez az elmúlt 1,5 évre.

Nincs ez másként az én esetemben sem, néhanapján elfeledkezek arról, hogy nem vagyok terminátor és nem tudok a végtelenségig mindent csinálni. Bármennyire is szeretném.

Úgyhogy ilyenkor jön a csengő, hogy ideje kiszállni és tessék lazítani, különben nagy baj lesz. Én ezt az idei évben igyekszem megfogadni (erről ITT írtam korábban), és megpróbálok mindent megtenni azért, hogy odafigyeljek magamra.

Nekem ezek az alábbi dolgok segítenek a legjobban, hogy kikapcsolódjak, hogy töltekezzek, hogy magamra figyeljek.

Elveszni a természetben

Már akkor gyakoroltam az Erdőfürdőzés-t, amikor még azt sem tudtam, hogy mi az.

Lényegében ez a japánból induló tevékenység segít levetkőzni a mindennapi stresszt, elvonulni pár órára a természetbe és töltődni. Amikor hallottam erről, nagyon megörültem, hogy én ezt már gyakorlom.

Engem elképesztően kikapcsol a természet, azon belül is az erdőben lenni. Talán családi vonás (a felmenőim között erdészek is vannak), talán csak ösztönösen érzem, hogy mennyire lecsendesíti a belső zsivajt a fejemben, de tény, hogy egy erdei túra után olyan leszek, mint akit kicseréltek. És még az sem zavar, hogy ha a gyerekekkel megyünk, és csivitelnek, mindent tudni akarnak és nem lehetek teljesen egyedül. Mert így is működik.

De ugyanígy szeretek kiülni egy víz partjára és csak nézni magam elé – ami bambulásnak tűnhet, de igazából valódi töltekezés ez.

Élvezni a csendet

Ezt valójában elég nehéz kivitelezni nálunk, főként az elmúlt 1,5 évben. A pandémia miatt a gyerekek sokat voltak itthon. Amikor nem volt épp karantén, de rosszabbak voltak a járványügyi adatok, előfordult, hogy ebéd után elhoztuk őket az iskolából, óvodából, szóval egy szó, mint száz, rengeteg időt töltöttek itthon. Ami persze egyáltalán nem baj, de az tény, hogy ilyenkor nehéz befelé figyelni és meghallani a csendet a különféle hangok között.

Mégis azt gondolom, hogy akár 5 percre is, időnként érdemes megteremteni magunk körül a csendet, akár egy reggeli meditáció, akár egy csendes pár perc erejéig az esti fektetés után. (Vagy csak elvonulni a mellékhelyiségbe öt percre a nap folyamán…)

Utazni

Hát ez is eléggé háttérbe szorult az elmúlt 1,5 – 2 évben, előtte pedig meg azért, mert a gyerekeim kicsik voltak. És amíg egy gyerekkel még könnyedén elindultunk, két-, illetve három gyerekkel ezt az elején még épphogy csak meg mertük tenni egy-egy itthoni utazás keretében.

Amikor végre elindultunk kettesben pár napra külföldre, utána nem sokkal beütött a járvány.

De remélem, hogy ami késik nem múlik.

Az utazás ugyanis szerintem hihetetlen energiát tud adni az embernek. Amikor felfedezel új helyeket, új emberekkel ismerkedsz meg, egy szelet új perspektívát kapsz a világból.

Szórakozni menni

Szintén zenész. Nem sok lehetőség adódott erre sem, de míg a tavalyi nyáron nem igazán mertünk ilyen eseményeket látogatni, idén nyáron már beiktattunk egy-két koncertet és vacsorát a barátainkkal. Mert mondanom sem kell, hogy mennyire fontos felnőtt dolgokat is csinálni együtt a pároddal, vagy akár külön-külön is – de mindenképpen gyerekek nélkül.

Élvezni a pillanatot

Többször is említettem már az írásaimban, hogy szeretem megélni a pillanatokat. Kiemelten fontosnak tartom, hogy jelen legyünk a saját életünkben, és ne hagyjuk elrobogni az életet magunk mellett.

Az is tökéletes erre, hogyha elmerültök igazán egy tevékenységben, amit szerettek, ha nézitek a gyerekeket ahogy játszanak. Ilyenkor én úgy érzem, hogy szeretném megállítani a pillanatot és elraktározni a fejemben jó mélyen, hogy ha kell, emlékezhessek.

Nem olyan nagy dolgok ezek, és nyilván mindegyik nélkül lehet élni, de tudjuk, hogy mennyire fontos a testi-lelki jólét a családunk szempontjából is.

És titeket mi tölt fel?

 

pexels.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz